Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Шаул Камиса Раз: „Чувствата ни към България са по-топли и по-лични”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В навечерието на един от най-светлите християнски празници в България Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и еврейската нова година „Рош А Шана” – 5775 г. по еврейския календар, посолството на Израел стартира благотворителна хуманитарна акция в помощ на пострадалите от наводнението в гр. Мизия и с. Крушовица в Северозападна България. Тя се казва „Топло сърце” и е част от инициативата „Направи добро” на Организацията на евреите в България „Шалом”, проведена за първи път през 2008 г. по повод 65-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

„Израел подпомага всяка държава в нужда, но, естествено, чувствата ни към България са по-топли и по-лични”, каза Н. Пр. Шаул Камиса Раз в интервю за Радио България. Заедно с Българския червен кръст, „Шалом”, български и израелски болници, лекари, частни фирми Израел ще помогне на пострадалите с пакети храна, вода, напитки, млечни продукти и чанти с учебни пособия за децата, комплекти с ботуши, лопати, материали и маски за почистване и ремонт на домовете, детските градини и училища в двете засегнати селища в знак на солидарност с тях. Кампанията ще приключи на 18 септември в четвъртък вечер на площада в град Мизия. По думите на израелския посланик помощта за бедстващите българи не е много голяма, но се дава на време, на място и от сърце. Може ли да се измери силата и колко топло е такова благодеяние? Ето отговорът на Н. Пр. Шаул Камиса Раз:

„Силата на помощта се влияе и измерва с топлината, с която е направено дарението. Не във физическия му смисъл, а като същност. С разбирането, че би било правилно да се помага на друг при нужда. Иначе лесно някой богат може да дойде и да каже: „На ти 100 хиляди долара!”. Стойността на тези пари не би била като на онзи, който дава само малкото от това, което има, но което идва от сърцето – същността на дарението. Затова нарекохме акцията си „Топло сърце”. Това е силата и измерението на дарението ни.”

Н. Пр. Шаул Камиса Раз подчерта благодарността на еврейския народ към българите за направеното добро по време на Втората световна война. Но не само това е причина за кампанията „Направи добро” 2014 – „Топло сърце”.

„Идеологията на Държавата Израел е преди всичко да помагаме на всяка държава, която се намира в бедствено положение” – подчертава израелският посланик. – Дори и в момента при конфликтите вътре в Сирия или в нашия конфликт в ивицата Газа, Израел оказва хуманитарна помощ постоянно и безусловно. Дори построихме две болници – едната близо до границата с ивицата Газа, а другата – до границата със Сирия. Там се приемат всички болни и ранени, а при по-тежките случаи, болните се препращат в другите израелски болници във вътрешността на страната” – пояснява посланик Раз.

„Мога да кажа обаче, че усещането и чувствата ни по отношение на България са по-топли и по-лични. Това отношение е много по-топло към вас и заради историческите ни връзки. Включително и заради това, че България не е затруднявала своите евреи да емигрират и да заминат за Държавата Израел. Но мога да кажа също така, че България много добре разбира, че в настоящата сложна реалност в света, България и Израел са и стратегически партньори с взаимни интереси, които трябва да бъдат поддържани. Това, което правим за бедстващите сега, е израз и знак на солидарност и приятелство. С това не идваме, за да заменим държавата, нито се опитваме да гоним заглавия по вестници. Знаем, че държавата ви прави всичко възможно за преодоляване на бедствието. Знаем също, че и ЕС има бюджет и отредени за целта пари и България полага необходимите грижи, за да намерят те своя точен адрес. Това е солидарна инициатива.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00