Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният афиш на Софийската опера през новия сезон

БНР Новини
Тържественото откриване на новия сезон е на 20 септември с Вердиевата опера „Дон Карлос”.
Снимка: www.operasofia.bg

С гала концерта „Златна класика” Софийската опера откри септемврийската си програма. В нея преобладават детските представления. Това е продължение на идеята, която ръководството на театъра от години разработва за възпитаване от най-ранна възраст в потребност от изкуство. Затова вече можем да видим малчугани да водят на опера своите родители. След постановките на малка и голяма сцена, от миналата година има и зала „Бебоци”, за която трудно се намират билети – интересът е голям. В новия сезон спектаклите на нея ще бъдат повече. Акценти от програмата научаваме от Пламен Карталов, директор на театъра:

„Първата премиера ще бъде посветена на най-младата ни публика. „Бременските музиканти” е третият мюзикъл на Александър Владигеров, който представяме. Следващата нова постановка е на класическия балет „Спящата красавица” по хореография на известната примабалерина и педагог Маша Илиева. Сред премиерните заглавия е и творбата на Камий Сен-Санс – „Самсон и Далила”. Режисьор е аржентинецът Хуго де Ана, който вече работи върху проекта – той е и сценограф, и автор на костюмите. В него ще видим мецосопраното Надя Кръстева, камерзингерин на Виенската опера. Певицата ще дойде специално, за да се включи в реализацията на „Самсон и Далила”.

Българката Надя Кръстева се изявява на сцената на Виенската държавна опера от 2002-а, като има ангажименти и в други световни театри и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония.

Феручо Фурлането

В момента млади таланти работят в залата на Софийската опера под ръководството на примата Райна Кабаиванска в нейния майсторски клас. Тържественото откриване на новия сезон е на 20 септември с Вердиевата опера „Дон Карлос”. Специално за това за първи път в България идва прочутият италиански бас Феручо Фурлането, който ще се въплъти в ролята на Филип ІІ. Ден по-късно, на 21 септември, започва Международният конкурс за млади оперни певци „Борис Христов”. Селекцията на кандидатите чрез записи вече е приключила.

„Вторият и третият тур ще бъдат на сцената на Софийската опера” – казва Пламен Карталов. „Конкурсът ще завърши с гала концерт на лауреатите. Това е и новото в него, тъй като досега победителите изнасяха представления с нашия състав. Планираме да ги поканим след това в спектакли, които да бъдат спокойно репетирани с режисьор и диригент. Оперното състезание се организира от фондация „Борис Христов”, а ние сме партньори и домакини. Надявам се да има добри кандидати. Председател на журито е Александрина Милчева.”

Най-често поставяната в света Вагнерова опера – „Тристан и Изолда”, ще бъде в афиша и на столичния театър. Рихард Тримборн, известен музикален консултант, който бе в София за постановките на „Пръстенът на Нибелунга” отново е тук. Той вече работи с българските артисти върху пресъздаването на това романтично заглавие в Софийската опера. Премиерата ще бъде през месец февруари 2015 г. „А през май една друга любовна сага ще се разиграе на сцената ни – операта „Ловци на бисери”, допълва Пламен Карталов. „Неин режисьор е Светозар Донев – дългогодишен директор на този театър. Смятам, че е добре да има разнообразие на режисьорските екипи.”

По традиция съставът на Софийската опера участва в летния фестивал „Сцена на вековете” на хълма Царевец в старопрестолния град Велико Търново. През 2015-а той ще е посветен на 830 години от въстанието на Асен и Петър. По този повод ще бъде поставена първата българска историческа опера „Борислав”, която разказва за великия воевода на цар Иван Асен ІІ. Заглавието е непознато на публиката, защото творбата, по пиесата на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов, е поставено през далечната 1910 г. Второто представление, с което трупата на Националния оперен театър ще се включи в честванията, е балетът „Дъщерята на Калояна” от Марин Големинов.

Снимки: www.operasofia.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05