Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскави успехи за България на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс

БНР Новини
Снимка: sobg.prosport-bg.net

С много надежди България изпрати своите спортисти за участие на Европейските летни игри на Спешъл Олимпикс от 9 до 20 септември в Антверпен (Белгия) и не остана излъгана. В съревнованията се включиха над 2000 атлети с интелектуални затруднения от 58 държави, подкрепени от своите треньори, семейства, приятели и 7200 доброволци. България бе представена от 16 състезатели на възраст от 16 до 37 години, които се включиха в съревнованията по боче, плуване, лека атлетика, тенис на маса и бадминтон. Те се завърнаха, натежали от медалите – цели 16: 8 златни, 6 сребърни и 2 бронзови. Летящ старт даде златото, спечелено от отбора по боче – игра, която се играе с осем топки – по четири за всеки отбор, които трябва да бъдат хвърляни максимално близко до целта – така наречената „палина”. Подробности за участието на отбора по боче и тънкости „от кухнята” разкри на пресконференция под звъна на медалите на българските спешълолимпийци Христо Христозов, национален директор на „Спешъл Олимпикс България”:

„Бочето е стратегическа игра, при която е много трудно членовете на отбора да не си пречат един на друг. Нашият отбор игра оптимално под ръководството на треньорката Яна Колева. При бочето на треньорите е забранено да дават указания по време на мача, за разлика от футбола, в който можеш да говориш каквото искаш от където искаш, стига да не е по повод на съдията. Затова е много сложно.”

Христо Христозов подчерта и специалния успех на щафетата, която се класира втора, и обясни: „Там има много голяма опасност участниците да стигнат до финала без палка и да бъдат декласирани, както се случи с много отбори в състезанието. За разлика от тях българските атлети показаха добри умения в предаването на щафетата и силен отборен дух”. Другите впечатляващи успехи на българските спешълолимпийци са в останалите лекоатлетически дисциплини, в бадминтона и плуването.

Специална благодарност бе изказана на спонсорите и Министерството на младежта и спорта, което тази година за първи път прие делегацията на Спешъл Олимпикс – преди заминаването за Антверпен, и заяви подкрепата си. От своя страна, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов сподели пред талантливите спортисти следното:

„Аз ще си призная, че се чувствам малко не на място, защото не се чувствам достатъчно заслужил да съм тук, имайки предвид, че представлявам държавата, която, по мое мнение, не прави достатъчно за зависимите хора в България. Мисля, че ние, политиците, трябва да се позасрамим. Да говорим по-малко и повече да действаме. Знам добре доколко е достъпна средата за хората със специални нужди в България. Фактът, че малцина от тях имат възможност да спортуват активно и често пъти са игнорирани от обществото, от институциите, показва още колко има да вървим. Много ми се иска да бъдем малко по-добри. Да мислим и работим повече през душата и сърцето си, отколкото през политическите виждания и амбиции. Мисля, че така ще станем истинско общество.”

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 г. от Юнис Кенеди Шрайвър и е признато от Международния олимпийски комитет, осигурявайки възможност за спортна изява на 4,2 млн. души с интелектуални затруднения в 32 олимпийски спорта в 170 страни. България се присъединява към движението през 1994 г. След прекъсване програмата стартира отново в България през 2003 г. и успешно развива сред българите с интелектуални затруднения 25 вида спорт: футбол, народна топка, баскетбол, кану-каяк, вдигане на тежести, голф, алпийски ски и др. Днес повече от 6000 атлети с интелектуални затруднения тренират в страната поне 2 часа седмично в близо 90 населени места. В програмата „Спешъл Олимпикс” активно участват и три български университета – НСА „Васил Левски“, СУ „Св. Климент Охридски” и ВТУ „Кирил и Методи”. Едно от предизвикателствата пред „Спешъл Олимпикс България” за 2015 г. е да увеличи с 25% българската квота и да участва успешно в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Лос Анжелис през 2015 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40