Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът се обединява в подкрепа на младежката заетост

Снимка: архив

Едно от сериозните предизвикателства, пред които е изправена Европа, в това число и България, е високото ниво на младежката безработица. Един на всеки четири млади хора е без работа или 6 млн. семейства на Стария континент са засегнати от този проблем. Страната ни бележи сериозен успех в преодоляването му и вече е сред страните с младежка безработица под средната за ЕС. От началото на годината до момента безработните българи на възраст до 29 години са намалели с над 13 000 и представляват 16,7% от всички регистрирани в бюрата по труда. Близо 200 компании обединиха усилията си в първата общоевропейска инициатива „Алианс за младежта“ (Alliance for YOUth), която поема ангажимент да помогне на младите да започнат работа и да подобри възможностите им на конкурентния пазар на труда. За тази цел те се ангажират да създадат над 100 000 работни места за младежи през следващите години. Инициатор на кампанията е „Нестле”. У нас компанията ще наеме през следващите две години 330 млади хора, които ще имат възможност да работят на различни нива и в различните й отдели – от производство и администрация до продажби, маркетинг, финанси, технологии, изследване и развитие. Само за първите осем месеца на годината „Нестле” вече е назначила 134 млади българи. Официалният старт на „Алианс за младежта” у нас бе на 24 септември. Подкрепиха го 30 български и международни компании.

„В рамките на инициативата ние предлагаме възможност на млади хора с всякакво образование и квалификация. Не е задължително да имат университетско образование – обяснява Биляна Георгиева, мениджър „Човешки ресурси” в „Нестле”. – Така че това, което е най-важно за нас, те да имат мотивацията да започнат работа, да имат потенциал и силното желание да се развиват. Оттук насетне всичко е в техните ръце.”

Инициативата „Алианс за младежта” е подкрепена и от най-младата евродепутатка в новия ЕП, Ева Паунова. Според нея образованието е от ключово значение за успешната реализация на младите хора:

„Независимо дали младият човек иска да стане предприемач или иска да се включи в българска, или международна компания, да стане част от нея и да изповядва нейните ценности, той трябва да има правилните знания. Да, има държави по света, където ако вие сте работодател и сте харесали млад човек, който няма качествата да работи за вашата компания, има стимули от държавата под формата на допълнителни средства, за да обучите този млад човек за няколко месеца. Но може би преди да стигнем дотам, трябва да се погрижим да имаме правилното образование, което да създава млади хора, които имат аналитично и критично мислене, които могат да направят своята преценка за това какво бъдеще искат. Затова според мен ключът към всичко е в хората и след това с добрата съвместна работа на институциите и бизнеса можем да създаваме развиващо се поколение и развиваща се държава, която да отговаря на очакванията на всеки един от нас.“

23% от младите хора в Европа смятат безработицата за най-големия проблем на обществото през следващите пет до десет години. Това показват данните от международно проучване, проведено неотдавна сред 2000 млади европейци. Малко над половината са заявили, че обвиняват правителствата за това, че не разрешават проблема с липсата на възможности за младежите. Резултатите показват още, че 40 на сто от анкетираните на възраст между 21 и 24 години се опасяват, че перспективите за работа в страната им няма да се подобрят през следващите 12 месеца. 22-годишната Белослава Петрова, студентка 4 курс „Култура и медии” в Югозападния университет „Неофит Рилски”, е убедена, че подобна инициатива на бизнеса ще е от голяма полза за нея и връстниците й. Не крие, че тя също се е сблъскала с опасенията да не остане извън трудовия пазар, когато завърши:

„Притесненията ми бяха преди време, но когато се появиха, започнах да си търся стажантски програми, да се интересувам – споделя Белослава. – Намерих си и вече около половин година съм на стаж като журналист. Смятам, че това много би ми помогнало за бъдещата ми реализация. Все още насоките за бъдещето не са ми много ясни. Това, което знам обаче, е, че искам да се занимавам с медийно планиране. Но за да се занимаваш с нещо толкова сериозно, трябва да получиш знания и от магистратурна гледна точка, не можеш да разчиташ само на бакалавърското си обучение.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45