Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Средец” отвори вратите си за най-малките

БНР Новини
Снимка: Сия Карагьозова

В развитите държави отдавна са осъзнали колко е важно децата да се приобщават от най-ранна детска възраст към изкуството. Малки и големи галерии и музеи по света, между които Лувърът и Британският музей , от години привличат най-малките със специални ателиета, съобразени с възрастта на малчуганите. За радост вече и в България се появяват първите лястовички в това отношение. Една от тях е софийската галерия „Средец” на Министерство на културата, която отвори вратите си за малките любознайковци. Тя е сред най-престижните художествени галерии в България.

Снимка

„Ателието за деца” в нея всъщност открива своя втори сезон, тъй като проектът стартира в навечерието на 24 май, Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Тази прекрасна инициатива е по идея на галеристката Мариана Каракостова. Повече подробности за проекта научаваме от авторката на идеята:

„Идеята на проекта „Ателие за деца” е да провокира у малчуганите по-голям интерес към изобразителното, пластичното и декоративно изкуство, да ги приобщи към случващото се в това пространство, наречено галерия, където има много изложби и други културни събития. Децата, които ще посещават ателието, ще имат възможност за творческа изява и развитие на своя талант точно в посока на пластичните изкуства, на рисуването, на скулптурата. Освен това, много важно нещо е фактът, че когато в галерията има изложба на жив художник, децата ще имат възможност да се срещат с него, да си говорят за изкуство, и мисля, че това е прекрасно.”

Снимка

Курсът е за две групи деца – първата от 5 до 8 години, втората – от 9 до 12. Заниманията се провеждат веднъж седмично и са с продължителност 90 минути. Обучението включва рисуване, работа с пластилин, колаж с хартия, текстил и нетрадиционни материали. Всяка седмица децата работят по определена тема, а веднъж месечно посещават изложба в Националната художествена галерия, както и средни училища по изкуства. Това, което отличава ателието в галерията от многобройните други изникнали като гъби в последните години детски работилници, които в по-голямата си част са по-скоро комерсиални, е че тук малките имат допир с истинското и стойностно изкуство. А има и още една важна подробност: заниманията и обучението са абсолютно безплатни, тъй като, освен че предоставя на децата пространството на галерията, Министерството на културата осигурява и необходимите материали.

Снимка

Мариана Каракостова е художничка, завършила е специалност „Текстил” в Националната художествена академия, член е на СБХ с десетки изложби зад гърба си, и най-важното – с голямо сърце. Знае как да контактува с децата и да провокира техния интерес. Неслучайно малките любопитковци чакат с нетърпение срещите си с нея. Какво всъщност им дава докосването до изкуството?

„Допирът до изобразителното изкуство е много важно за децата, защото, без значение каква професия те ще изберат в своя живот, когато те са се докоснали до него, то променя тяхното мислене, техните възгледи за света и за професията, която ще изберат.”

А Антон Чехов беше казал: „Изкуството дава крила и отнася далече-далече!”. И колкото повече глътки изкуство и култура поемат от малки, толкова по-свободни ще бъдат утре порасналите вече деца.

Снимки: Сия Карагьозова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40