Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Владикова: Българските училища в чужбина са късче Родина в странство

Снимка: bulgarische-schule.at

Българските училища в чужбина вече са над 200. Броят им непрекъснато нараства. Тази година са открити нови училища във Франция и Германия. Факт е, че все повече българи искат децата им да знаят майчиния си език. В помощ е и българската държава, която започна преди няколко години програмата „Роден език зад граница”. Чрез нея децата ни в странство получават учебници и, разбира се, финансиране за наем на помещения за родните образователни центрове. В съботно-неделните училища учат българчетата между 6 и 18 години. Те имат уроци по български език, история и география на България. За съжаление обаче в тези огнища на българщината са обхванати само 10% от децата. Да надникнем в едно от най-старите български школа в Европа – в центъра на Виена, където в събота и неделя звънти българска реч. Това е българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св. Кирил и Методий”. То е и първото самостоятелно училище на самоиздръжка извън България след 1989 год., регистрирано по законите на чужда държава (Австрия) и същевременно лицензирано от МОН. Директорът на училището Ирина Ботева-Владикова споделя своя опит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15