Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска и нейните възпитаници вдигнаха на крака публиката в Софийската опера

БНР Новини
С бурни аплодисменти почитателите на Райна Кабаиванска я приветстваха на сцената на Софийската опера..
Снимка: предоставена от организаторите

Българската оперна прима Райна Кабаиванска отново е в родината си за активна работа с млади певци. От 11 до 27 септември се състоя XІV-ят й Международен майсторски клас. В него тя обучава четиринадесет млади изпълнители от България, Италия, Гърция, Чили, Корея и Пуерто Рико. По традиция той завършва с галаконцерт на възпитаниците й. Тази година концертите са два – в София (28.09) и в Пловдив (29.09), с оркестъра на Софийската опера под палката на Найден Тодоров. С бурни аплодисменти почитателите на оперната прима я посрещнаха в столицата. А тя се обърна към тях с думите: Благодаря за обичта ви към младите изпълнители. Когато публиката дава емоцията си, артистът отговаря със своята. Има такава нишка и аз дълго съм я усещала и пазила. И допълни, че от години прави своите майсторски класове между две страни – Италия и България и ще продължава да търси музикални таланти, които носят пламъчето на изкуството в себе си. На най-добрите от участниците в майсторския клас Райна Кабаиванска присъди стипендии за обучение.

Един от представителите на прословутата българска вокална школа, които разнасят славата на страната ни по света. Кавалер на Ордена на Италия, избирана петкратно за най-популярна личност на Италия и двукратно за Музикант на годината, удостоена с „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”. Като педагог Райна Кабаиванска дава на своите ученици и подкрепа, за да продължат образованието си и да се реализират на оперната сцена.

По време на подготовката за финалните концерти от майсторския клас на Райна Кабаиванска се срещнахме с двама от възпитаниците й. Даниела Нинева е на 26 години и е от Стара Загора.

От шест години живея в Италия, в град Лакуила, където започнах да уча оперно пеене. Отдавна мечтаех да участвам в майсторския клас на Райна Кабаиванска и с голямо желание се записах за прослушването тази година. Радвам се, че тя ме прие. Много съм доволна от дните, прекарани в курса, от това, което научих, както и от запознанството с останалите певци – приятни и талантливи млади хора.



Марин Йончев е връстник на Даниела. Публиката го помни като победител в телевизионното шоу „Стар академи”. По онова време той завършваше Музикалното училище в Пловдив. От 4-годишен е на сцената, но с песни от репертоара на Елвис Пресли, Фреди Меркюри, „Уайтснейк”.




С опера се занимавам сериозно от сравнително скоро. Основно работя с Райна Кабаиванска, което за мен е изключително голяма чест. Преди това учих в Женевската консерватория. Естествено, моята сестра, оперната певица Соня Йончева ми помага във вокално отношение. Дълги години съм се занимавам с поп и рок музика, но операта е голямата ми любов – посветил съм се изцяло на нея. Миналата година бях сред слушателите в майсторския клас на Райна Кабаиванска. С времето тя прецени, че е добре да работим активно заедно. Аз й се доверявам напълно – щом тя казва, че нещо е правилно – на 100 процента съм сигурен, че е така. Често споделя интересни случки с нейни колеги, сред които е и Павароти. Имаме много да учим от нея. Затова сме тук. Смятам, че малцина в света са завършените изпълнители, сред тях е тя – „Божествената”, както е девизът на проявите, с които се празнува нейната 80-годишнина.

Организатор на културната програма е Нов български университет. Част от нея е изложбата, която ще бъде открита на 30 септември във Vivacom Art Hall. Експозицията включва арт-фотоси, запечатали знакови моменти от кариерата й. Предоставени са от оперните театри, в които Райна Кабаиванска е пяла. Сред тях са: Метрополитен, Ковънт Гардън, Ла Скала. Серия от снимки показва красотата на сценичните й превъплъщения, друга – любопитни житейски ситуации и задкулисни фотографии с големи артисти като Караян, Калас, Карерас, Доминго. В изложбата има и сценични костюми, създадени специално за българската прима в световните театри.




„В чест на Райна Кабаиванска” – така се нарича галаконцертът, който ще се състои на 25 октомври в Театро Реджо, Парма (Италия). На 16 декември ще бъде премиерата на биографичната книга албум за живота й. Кулминацията на програмата, посветена на 80-годишнината на Райна Кабаиванска е на 18 декември в НДК, София. За участие в благотворителния галаконцерт в България пристигат нейни ученици със световна кариера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10