Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският витраж – преоткрита красота

БНР Новини
3
„Улицата”, Петър Савов
Снимка: предоставена от организаторите

До 25 октомври в двете зали на софийската галерия „Витра” е разположена една красива изложба, посветена на стъклописта. Това изкуство с вековна история по света придава достолепие и изящество на храмове и дворци, а в по-ново време украсява обществени и частни сгради: университети, театри, болници, летища, гари… Сред най-известните витражи в България са тези в зданията на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Катедралата във Варна, Българската народна банка, сгради на министерства, Съдебната палата, Столична библиотека, Пантеона на възрожденците в Котел, Младежкия дом във Враца. Сега обаче стъклописта не се радва на особена популярност у нас.

Това всъщност е една от причините, която ни предизвика да направим тази изложба – разказва за Радио България Искра Павлова, мениджър на галерия „Витра”. - Защото това е прекрасно изкуство, което вече, за съжаление, няма особени традиции, въпреки че имаме талантливи автори. И произведенията, които са изложени в галерията, го доказват. Витражи у нас са правили известни творци от миналото като акад. Дечко Узунов, Иван Пенков, Харалампи Тачев, Георги Атанасов. Затова в едната зала на галерията са представени с фотоси творби на класиците, за които не всички знаят, че са създавали и витражи. Никола Буков пък е един от авторите, които са се посветили на това изкуство в т.нар. социалистически период. В другата зала показваме произведения на 21 живи съвременници. Сред тях са и петима дебютанти, сега завършващи автори, на чието участие много се радваме. Това са талантливи млади хора и се надяваме и в бъдеще да работим с тях.

Първоначално Искра Павлова открива галерия във Варна. Излага стъкло и витраж вече 15 години. Преди четири години премества галерията в София, обединявайки я с ателието на витражиста Юрий Василев, с когото е работила и в черноморската ни столица. Споделя, че рядко правят изложби, но пък държи да са качествени. В момента няма поръчки за стъклопис в обществени сгради. Преди време държавните институции са мислели като че ли повече за архитектурата, интериора, за излъчването на една сграда.

Атанас Кожухаров, Катедралата във Варна (л) и Харалампи Тачев, Министерство на финансите (д) Снимка: Венета Павлова

Организатори на изложбата са Фондация „Българско арт стъкло” и галерия „Витра”. Те са благодарни на институциите, които са им дали възможност да заснемат стенописи в техните здания. Докато правехме снимките, обаче видяхме, че някои от витражите не са в добро състояние и се нуждаят от спешна реставрация. Другаде пък са занемарени, мръсни. В най-плачевно състояние са витражите в Пантеона на възрожденците в Котел – посочва Искра Павлова. Така се родила идеята община Котел и фондация „Българско арт стъкло” да си сътрудничат в събирането на средства за тяхната реставрация. Сметката е на сайта на фондацията www.bulgarianartglass.org, както и на страницата на Фондация „Българско арт стъкло” във Фейсбук.

Експозицията не преследва търговски цели. Целта й е образователна – да запознае най-вече младежката публика и децата с развитието на стъклописта у нас. Тя е придружена от лекции и уъркшопове, от занималня за деца. В каква посока се развива сега изкуството на витража у нас на фона на съвременните европейски търсения?

Нашият витраж стои много модерно и е в крак със сегашните европейски практики. – уточнява Искра Павлова. - По повод на тази изложба аз изпратих писма на няколко международни организации, които се занимават с арт стъкло и витраж. Намерихме много добър отклик. Нашата публикация излезе в сайтове на професионални асоциации. А професионалното издание Glass is more! – холандско списание, публикува целия материал, заедно със снимки за нашия проект. И приятната изненада дойде от г-н Марк Ангус, художник, който работи в Германия и в Австрия, световноизвестно име в областта на витража. Заинтересуван от нашия проект, той предложи да участва безплатно в един от следващите уъркшопове. Това още веднъж показва, че нашите витражисти са на ниво.

До 12 октомври изложбата може да се види и в метростанцията СУ „Св. Климент Охридски”, в пешеходната зона откъм Орлов мост, но изцяло във фотоси. Планира се тя да гостува и във Варна, Пловдив, Русе и Велико Търново през следващата година.

Снимки: предоставени от организаторите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25