Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили 70 години представя българската музикална култура по света

БНР Новини
Представителният ансамбъл на Въоръжените сили днес.
Снимка: архив на ансамбъла

През годините на Втората световна война музикалният деец Драган Прокопиев си поставя амбициозната задача да създаде хор към Българската армия. Основаният от него състав е първообраз на днешния Представителен ансамбъл на Въоръжените сили, от който израстват поколения музиканти. Разказът на първия диригент на формацията Драган Прокопиев, съхранен в „Златния фонд“ на БНР, проследява началните й стъпки:




„Изграждането на един такъв ансамбъл е сложен процес. Започнах с формирането на хор. С професионален институт могат да се направят големи постижения в ансамбловото музициране. Използвах материалната база, която имах в Първа мъжка гимназия, където преподавах. Имах кабинет с около 120 инструмента. Пуснах съобщение във вестниците, че ще се проведе прослушване за създаване на професионален ансамбъл към Българската армия. Започнаха за идват кандидати от хоровете „Гусла”, „Кавал” и други. Повечето гледаха с недоверие на това начинание – не им се вярваше, че в България може да се основе професионален хор. Така с първите, които одобрих, започнах своята практическа работа по разучаване на репертоара.“


Ансамбълът на БНАВсеотдайността на Драган Прокопиев и старанието на хористите са възнаградени – в състав от 26 души под името Военен представителен хор ансамбълът изнася своя първи концерт през 1944 г. Следващата цел на неговия диригент е да привлече инструменталисти. Така постепенно се формира оркестърът към хора. В този обогатен състав Ансамбълът на БНА (Българската народна армия, както се нарича тогава) се представя в Музикалния театър през 1945 г. и получава възторжени отзиви. Голям принос за изграждането на състава има композиторът Асен Карастоянов, който написва специално за него около петдесет песни. С времето Драган Прокопиев успява да привлече някои от най-добрите гласове на България по онова време – Димитър Узунов, Никола Николов и др.

Не бива да пропускаме един важен детайл, пряко свързан с историята на Ансамбъла на БНА. През 1962 г. към Театъра на Народната  армия се  създава Армейският естраден  ансамбъл. С него са свързани някои от най-големите имена на българската забавна музика като Ирина Чмихова, Маргрет Николова, а на сцената му се поставят първите мюзикъли в България.

През  1977 г. този  Естраден  ансамбъл  става част от Ансамбъла за песни и танци на БНА.




От създаването си досега Ансамбълът на Българската армия е концертирал в страни от Европа, Азия, Южна Америка и Африка, като навсякъде получава висока оценка за своето изкуство. В началото на новото хилядолетие, вече с променена структура, той продължава своя творчески път. Сегашният състав включва мъжки вокален квартет „Армейска песен”, дамски фолклорен квартет „Ладена”, танцова формация "Алгара", дамски вокален квартет "Арми", а сред солистите й са едни от най-обичаните български поп изпълнители като Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Росица Кирилова. През 2009 г. влиза в сила новото име – Представителен ансамбъл на Въоръжените сили, а само няколко месеца по-късно към състава са привлечени известните народни певци Гуна Иванова и Райко Кирилов. Това жанрово разнообразие оформя съвременния облик на формацията, която разпространява музикалната ни култура по целия свят.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35