Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1953 – Александър Жендов и култът към личността

| обновено на 07.10.14 в 13:49 БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

През 1953 г. Александър Жендов – график и живописец, един от „бащите” на българската карикатура, автор на множество сатирични разкази и фейлетони, умира от рак. Въпреки безспорния му авторитет сред колегите художници, само шепа хора се осмеляват да го изпратят в последния му път. През целия му живот едва ли има някой, който се е съмнявал и не е признавал, че водещото начало в живота и работата му винаги са били комунистическите убеждения и антифашистката дейност. Но през 1953-та никой не смее да каже дори това на гроба му.

„Той беше забележителна личност. Когато се надигнаха злите страсти в нашия Съюз на художниците и се нахвърлиха срещу Жендов, аз много страдах, защото той беше една канара, един мъдър, прероден ум. Това беше Александър... и талант. Нашите го подгониха, защото той говори истината и не прощава на никого – нито на Тодор Живков, нито на Вълко Червенков. Трябваше, ако искаш да живееш достойно, да живееш достойно...И тогава ние ставахме граждани. Имаше една група млади художници, които застанаха зад Жендов, защото той беше олицетворение на благородството, на правдата, на вярната мярка за изкуство. Срещу конюнктурата, срещу опошляването на изкуството, представете си – за пари. Той не можа да стане богат, но, както е казал Пушкин, съгради неръкотворен паметник и аз съм щастлив, че съм бил до него, когато много от нашите съмнителни членове на Съюза на художниците го хулеха. Той много ме обичаше. Милият, напоследък така беше поразен психически от този тормоз, че започна да губи устои даже в походката си. А по-рано, като беше здрав, „като вървеше, пътя делеше”. Беше висок, вървейки, леко се поклащаше. Стъпваше ясно от крак на крак като махало. Жендов не можеш да не го забележиш – той беше белязан човек…”

Това разказва за художника неговият колега проф. Александър Поплилов в запис от Златния фонд на БНР.

След 1956 г., макар и тихомълком, Жендов е реабилитиран и се превръща в един от примерите, изобличаващи култа към личността на Вълко Червенков. Парадоксално, но художникът и бъдещият партиен и държавен ръководител са съученици в Трета софийска гимназия. Жендов е приятел с поета Христо Смирненски, по чиито стихове прави рисунки и илюстрира цикъла стихове „Зимни приказки”. Вълко Червенков също е приятел на Смирненски. Когато през 1923 г. туберкулозата отнася душата на поета, Червенков и Жендов са сред младежите, които носят на ръце ковчега с тялото му и плачат.

Междувременно Жендов записва живопис в Художествената академия в София и след това – графика и декоративно изкуство в Германия. През 1930 г. завършва Висшия художествено-технически институт в Москва, но по нареждане на БКП се връща в България. През 1931 г. е сред създателите на Дружеството на новите художници, където се бори за социалистически реализъм в изкуството. Участва в изграждането на Съюза на трудово-борческите писатели и Съюза на приятелите на СССР, поема председателството на Дружеството на новите художници. Заради споровете около вестник „Кормило на страната” на т. нар. „качественици” е заклеймен от ръководството на комунистическата партия и изключен. След 9 септември 1944 г. възстановява членството си, работейки за утвърждаването на „народнодемократичната власт” и нейната социалистическа култура.

През 1944, след завръщането на Червенков от Москва, двамата отново се срещат. Червенков оглавява културния фронт, а Жендов продължава да громи с карикатури и фейлетони буржоазията и капитализма. На Петия конгрес на БКП през 1948 г. обаче е поставена задачата за т.нар. „културна революция”. Вълко Червенков започва срещи в творческите съюзи, за да разяснява каква е партийната повеля: „Фронтът на културата ще се ръководи от Партията, както всички други фронтове в обществено-политическия и стопанския живот”. След Пленума на БКП през 1950 г. започва нова вълна от репресии срещу интелектуалци, които изказват своя независима позиция от официалната. Но още през 1949 г. Червенков нарежда създаване на комисия, която да обследва партийната организация на Съюза на българските художници. Комисията предлага на Александър Жендов да се наложи наказанието „строго мъмрене с последно предупреждение”. Основанието е: „за фракционна борба, недисциплинираност и кариеристични домогвания”. Навръх Новата 1950 г. година Червенков и Жендов жестоко се скарват. Художникът настоява, че партийното ръководство е некомпетентно и изкуството трябва да се ръководи от творци, а не от апаратчици. По-късно той формулира тезите си в дълго писмо, за да предотврати евентуалните недоразумения с Червенков, който вече е станал генерален секретар на партията. В писмото Жендов повтаря позицията си, „че партията едва ли не си е поставила за цел да обезличи творческото дело на художника, като го окове в казармена дисциплина, като го подчини на безапелативна произволна цензура, като вулгаризира до площаден вкус изкуството.”

След 1950 г. обаче Червенков става абсолютен самодържец в страната, а Жендов е изключен от БКП и забравен от всички. Умира от рак на 60 години. Само три години по-късно, през 1956 г., е реабилитиран тихомълком – като една от жертвите на култа към личността.

Използвани материали:

Димитър Аврамов: „Бележки върху тоталитарното изкуство”
Пенчо Ковачев: Краят на политиците: „Жендов влиза в спор с Червенков и плаща с живота си”

Фотоколаж: Вергил Митев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази..

публикувано на 22.12.15 в 13:07

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25