Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистката Ирем Гьол: „Българите са усмихнати и сърдечни”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Списанието The Diplomatic Observer, което излиза на английски и турски, ще посвети следващия си брой на България. И по-точно – на проведените на 5 октомври предсрочни парламентарни избори, на политическата ситуация в страната и европейския й път на развитие. Журналистката Ирем Гьол проследи отблизо изборния процес, срещна се с представители на основните политически партии, неправителствени организации, религиозни настоятелства. В натоварения й график специално място бе отделено на  Българското национално радио. И по-точно: на мястото му в политическия и културния живот, в изборния процес в България и на приноса му в културните отношения между България и Турция. В интервюто си, дадено за Радио България, Ирем Гьол подчерта, че като съседна страна намира България за много близка. На въпроса как изглежда отвън България като членка на ЕС, тя отговори:

„От една страна ние сме съюзници в НАТО, от друга страна събитията в България и Турция се развиват по различен начин от политическа и икономическа гледна точка. Турция от много дълго време е кандидат за влизане в ЕС, а България със своето развитие и с пътя, който извървя до членството в съюза, би била пример за Турция, т.е тя може да следва същия път.

Само предсрочните парламентарни избори ли са причината, поради която списанието The Diplomatic Observer посвещава броя си на България?

„Да, изборите са факт, но съседните страни винаги са представлявали интерес за нас, защото списанието е специализирано, и главната тема са политическите и икономическите отношения. От друга страна, България е наша съседка и ни свързват доста активни културни отношения. Винаги е представлявала интерес за нас, но сега изборите се оказаха по-важен фактор.

Срещнахте се с много хора, какво впечатление остави България във Вас?

„Искам да подчертая, че от гледна точка на сигурността намирам България за по-сигурна от моята собствена страна, хората са сърдечни, отзивчиви и усмихнати. Това, което ми прави впечатление, че няма много голяма разлика между хората от гледна точка на стандарта. България, за разлика от другите европейски страни и за разлика от Турция е много различна, всичко е по-евтино и достъпно. Преди да посетя страната Ви, си мислех, че сигурността е проблем, но сега видях, че това не е така.

Кое е първото нещо, което Ви впечатли тук?

„Турция в пълния смисъл на думата е страна-мост между Европа и Близкия изток. Посетила съм много европейски държави, но България е много различна от всички останали. Както Турция е мост между Стария континент и Средния изток, така и България е мост между Турция и Европа. Тук архитектурата от времето на комунизма преобладава. Освен това, улиците и редът не са както в една Германия или Франция, но не и както в Турция. Честно да ви кажа, в сравнение с другите европейски страни, България повече ми хареса, някак е по-интересна.

Ако с една дума трябва да охарактеризирате в списанието България, каква ще е тя?

„Със сигурност това ще бъде „сърдечна”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07