Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор "Черноморски звуци" празнува своята 100-годишнина с тридневен фестивал

БНР Новини
Снимка: balchikchoir.com

„Пъстра картина от индивидуалности, обединени в прекрасния свят на музиката и приятелството“ –  според Валентина Георгиева това е най-краткото определение за хор „Черноморски звуци” Балчик, който тези дни отбелязва своята 100-годишнина.

Снимка: balchik.comНай-важните моменти от историята ще бъдат публикувани в юбилейно книжно издание – разказва Валентина, която е диригент на хора от 16 години. – Опитахме се да съберем всички концерти, за които имаме информация, че е изнесъл съставът. Имаме сведения, че около Първата и Втората световна война за известно време дейността е била прекратявана. Архивът започва от 1940 г. Ще покажем и филм, който разказва за последните десетилетия. В него са използвани архивни кадри от наши концерти. Вглеждайки се в моята собствена  история като диригент, открих, че заедно с колегите сме изнесли повече от 200 концерта, участвали сме на 29 фестивала в Европа, Азия и разбира се – България. Носители сме на около 70 различни отличия, дипломи, грамоти, изпълнили сме повече от 120 произведения. Много пъстра е тази стогодишнина. Затова решихме да я отбележим в продължение на няколко дни. Започваме на 16 октомври с откриване на изложба, посветена на юбилея. На същата дата стартира и новият интернет сайт на хора. На следващия ден представяме сборника „Непознатият Стефан Драгостинов”. В него са събрани партитури и записи, резултат от нашата работа с композитора през немалък период от време. Отпечатани са и мои адаптации на негови произведения за смесен хор. Особено много се гордеем с този сборник. Хорова литература не е издавана от години, а нашият малък град намери средства за да подкрепи певческото дело и да предложи и на други подобни състави нов интересен репертоар от съвременни български произведения.


Стогодишнината на хор „Черноморски звуци” е повод много специалисти и почитатели на хоровото изкуство да обърнат поглед към историята на състава, която е част и от културната история на красивия курортен град.  В началото стои името на учителя Иван Събев Цанков, събрал около себе си ентусиасти, любители на музиката, родолюбиви и интелигентни българи.  Заедно избират името „Свобода“. Едва през 1959 г. хорът решава да приеме емблематичното „Черноморски звуци”. Седемнайсет са ръководителите на състава през годините, като само част от тях са професионални хорови диригенти. Непременно трябва да споменем името на Възкресия Деветакова, която е единствената балчиклийка, дирижирала хора. Тя е и основател на детската школа в града. Години след нея начело застава руснакът Анатолий Кисляков, който живее в града известно време. Под негово ръководство хорът поема сериозни професионални задачи с нов и много разнообразен репертоар, изпълнен на ниво. Първите хористи са предимно учители и ученици от града. Днес в състава има представители на различни професии. Най-младият участник е на 15 години, най-възрастният – на 85 г.


Преди всичко те са хора, които много се обичат помежду си – продължава г-жа Георгиева. – Това е много специално общество. Самият факт, че толкова години сме заедно на репетиции, концерти, пътувания, е достатъчно красноречив.  Винаги имаме какво да си кажем, винаги е интересно и обогатяващо. Лекари, инженери, учители, дори студенти, които идват специално от градовете, в които учат… Пъстра картина от характери, обединени в този прекрасен свят на творчество и приятелство. Аз се чувствам осъществена като професионалист, благодарение на всички, които ни подкрепят през годините и застават зад проектите ни – екипът на община Балчик, всички от читалище „Паисий Хилендарски”, цялата общественост в Балчик.

Известно е, че от 2011 г. хорът, заедно със сдружение „Музикален свят“ и институциите в града организира Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”. А по повод 100-годишния юбилей предстои публикуването на четвъртия компактдиск на състава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15