Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – Европейска столица на спорта 2018

Снимка: aceseurope.eu

София беше избрана за европейска столица на спорта за 2018 г., въпреки че кандидатстваше за 2017 г. и загуби битката с Марсилия. Решението е взела на свое заседание оценителната комисия към Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe. София и Марсилия бяха допуснати до финала на състезанието, а през миналата седмица Оценителната комисия посети българската столица, за да се запознае с условията и възможностите за спорт, както и с програмата за развитие на спорта в София. Градът се включи в състезанието в последния момент и получи две точки по-малко от Марсилия след направените инспекции от оценителната комисия. Проблем за София беше наличната спортна инфраструктура, но пък получи повече точки от Марсилия за проведени спортни събития. Според Общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години. Така през 2017-а столица на спорта в Европа ще е Марсилия, а през 2018-а София. В писмо на президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели до столичния кмет Йорданка Фандъкова се казва, че София развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. „Вашата столица е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата. От сега нататък Вашият град е приет в семейство на ACES Europe”, уверява писмото. Кандидатурата на София бе подкрепена от Българския олимпийски комитет, както и от най-големите ни олимпийски и световни шампиони. В заключение ще кажем, че титлата „Европейска столица на спорта” не е свързана с домакинства на спортни събития или с достъп до специално финансиране, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет. Освен това спортът е и имиджов фактор.

Редактор: Радослав Диков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40