Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във „формат бонзай”, но с несломим дух – фестивал „АмБъл – 2014”

Снимка: AmBul 2014

С концерт на „Словена квартет”, озаглавен „Етно Европа”, започна фестивалът „АмБъл2014” (AmBul). Основан през 1998 г. от американеца Джефри Дийн и организиран от фондация „Арденца”, фестивалът е утвърден форум за представяне на нови и непознати творби от американски и български композитори, място за среща и сътрудничество между творци от България и САЩ, подиум за млади изпълнители…” – така пише в сайта на събитието. А неговите неизброими почитатели знаят, че програмата защитава тези ценности издание след издание. Обикновено „АмБъл” се провежда през октомври и продължава около седмица. Първото изключение от това правило е тазгодишният четиринадесети поред фестивал. Пианистката Даниела Дикова, представител на „Арденца”, разказва:

Ние се шегуваме, че тази година фестивалът е във „формат бонзай”. Разбира се, причината е липсата на финансиране. Но ние сме упорити. Убедени сме, че ценностите, зад които заставаме и защитаваме всяка година през октомври, трябва да имат развитие във времето. Това ни мотивира да не се отказваме и да отбележим присъствието си и тази година, макар само с три концерта. Първият е на „Словена квартет” с ръководител Звездана Новакович от Словения. Тя използва славянски и български звучности, създавайки авторска музика и импровизации. В квартета Звездана е заедно с три певици, които познава от обучението си в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. Спечели ни нейният ентусиазъм да твори върху основата на българския фолклор. Знаем колко неизчерпаема съкровищница е нашето традиционно музикално наследство, но сякаш понякога забравяме това, а хора като Звездана ни го припомнят. Този път фестивалът не е ситуиран в една седмица, както обикновено. Следващите събития са през ноември. Предстои концерт на джаз тромпетиста Венци Благоев и неговата формация „Джазтет”. Завършваме с програма, посветена на българската класика. Ще прозвучат произведения от Константин Илиев и Любомир Пипков, а също – творба от Георги Арнаудов, написана специално за фестивала „Вива пиано“, но в нова транскрипция. Благодарни сме на Посолството на САЩ в България за подкрепата, както и на нашите домакини от библиотеката „Американски ъгъл“ (American Corner). Намирам, че залата на „Американски ъгъл“ е много подходяща за музика с експериментаторски и импровизационен характер. Екперимент, новаторство, импровизация са и основните линии на фестивала „АмБул“.

Звездана Новакович обича да казва, че е в България „от две много хубави години“. У нас завърши специализация по народно пеене при проф. д-р Светла Станилова. Освен певица тя е и арфистка. Ето какво разказа за проекта „Етно Европа”, в който е заедно с Гергана Павлова, Невяна Ганева и Диляна Василева – солистки на асамбъл „Тракия“.

„Словена квартет” Снимка: Албена Безовска

Идеята за създаването на „Словена квартет” дойде от моята любов към народната музика. Много ми харесва да слушам българските гласове. Тази старинна вокална техника отваря вътре в мен непознати светове. Мисля, че това е най-прекрасното нещо, което може да изпее една жена. Чувствам се щастлива когато пея с чудесните изпълнителки в квартета. С това старо изкуство аз се опитвам да пътувам през славянските култури. Вие имате славянски корени, а аз съм от Словения и виждам много еднакви традиции в двете култури. Например българските кукери – в моята страна имаме същия обичай, но се нарича „куренти”. Ние сме от един род, както казваме в Словения „староцърковно славянство”. Привлечена от народната ви песен, започнах да правя аранжименти на старинни български образци, а също – на словенски, белоруски, сръбски, хърватски. Ще се опитам да „отида” с музиката си навсякъде, където има славяни.


На концерта в рамките на „АмБъл“ квартет „Словена“ изпълни авторска програма, изградена върху известни български народни песни, американски и словенски фолклор. Малко са вокалните формации у нас, които могат да си позволят толкова сложен репертоар. При това изпълнен блестящо, с изключително чувство за фолклорните стилове, съвременните хармонични решения и неподправен артистизъм.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15