Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Родолюбието в глобалния свят е актуалната тема на деня

Снимка: БТА

„През последните 25 години постигнахме много, защото избрахме посока, която ще следваме, но загубихме нещо много ценно - ориентирите си и рецепторите си за това що е родолюбие и има ли то място в глобалния свят“ , заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на дискусията „България на бъдещето. Стратегия за българите в чужбина", проведена в рамките на Десетата световна среща на българските медии. Загубихме родолюбието си, защото се унесохме в разговори за галопираща икономика, която много лесно надхвърли националните граници, посочи тя. Темата, която днес ни събра, е уникална, коментира вицепрезидентът. На вашите плещи, освен на политиците, лежи огромната отговорност за темата за родолюбието, обърна се Маргарита Попова към присъстващите. Защото никой няма нито да повярва, нито да уважи държава, която няма собствена физиономия и не показва, че стъпва на историята, за да гради бъдещето си, посочи тя. Според нея родолюбието в глобалния свят е темата, която е най-актуална в днешния ден не само за нашата държава, но и за цялата ни съюзна общност. Маргарита Попова напомни, че разговорите по стратегията са започнали още през 2011 г., а в работата по документа активно са се включили  представители на българските общности зад граница.Тя посочи, че за изпълнението на тази стратегия непременно трябва да бъде използван капацитетът на БАН и отбеляза, че научната общност може да бъде много полезна в тази посока.  Предимствата ще бъдат за всички общности зад граница, ще държим гореща жаравата на тяхната надежда, че огнището тук е запалено и гори и има кой да мисли за тях - така вицепрезидентът образно обясни допълнителните ползи от стратегията. Маргарита Попова открои новата роля на българските и дипломатическите представителства по света и взаимодействието им с нашите сънародници в контекста на стратегията.

Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света е приета на правителствено ниво през юли 2014 г.

В дискусията се включиха и представителите на ДАБЧ – Димитър Владимиров, главен секретар и Кони Димитрова, които акцентираха върху някои от разделите на стратегията и отговориха на поставените въпроси. Дневният ред на срещата е предложен от самите представители на българските медии зад граница, уточни генералният директор на БТА Максим Минчев. Идеята за панела, свързан със стратегията е на сайта Еврочикаго от САЩ. Редакторът на сайта Мариана Христова акцентира върху ролята на Временните обществени съвети, които имат съществен принос в нейното създаване. Свое становище по темата споделиха и Иван Сотиров, който представя вестник „България днес“ – Чикаго, Максим Божилов – радиопрограма и вестник „Български хоризонти“ – Торонто, Евгени Веселинов – Лос Анжелис , Георги Донков – „БГ глас“, Австрия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38