Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп вести

БНР Новини
Снимка: архив

Песента „Седем” e част от последния албум на група P.I.F. – „P.I.F.4”. През октомври музикантите направиха концерт в „Sofia Live Club”, който бе по-различен от обикновено. За него разказва Димо Стоянов – фронтмен на формацията, както и автор на музиката и текста на „Седем”:

„Ние отправихме едно предизвикателство към феновете ни. Дадохме им идея да заснемат техните седем думи или да направят малки клипчета, илюстрирайки тази тема. Това беше възможност за всеки, който желае да изкаже своите седем думи, които го вълнуват и са важни за неговия живот. Видеата, които получихме, ги събрахме и ги пуснахме на голям екран в клуба, докато свирим. Разбира се, авторите им бяха в залата. Получи се много интересна прожекция на седемте думи като основните сред тях бяха „семейство”, „любов”, „здраве”, „прошка”.



Ирина Флорин изгрява на родната поп сцена през 90-те. Последният й албум, който е и четвърти в дискографията, излезе през 2001 г. и се казва „В трето лице”. За него певицата взе приза „Албум на годината” за 2002 г. на Годишните музикални награди на Българския Топ 100. От тогава Ирина Флорин издава само самостоятелни сингли. Последният е с името „Три”. Музиката и текстът са на Момчил Колев и Ваня Щерева – двама автори, които от години творят за българската поп музика. Аранжиментът е на Георги Георгиев от група „Остава”. Песента има и видеоклип.


Нора Караиванова продължава да радва рок феновете си с нови записи. Последната й песен, която се казва „Amazing”, е на английски език. Музиката и аранжиментът са написани от китариста Бисер Иванов, с когото певицата споделя живота и сцената през последните години. В този сингъл Нора, освен изпълнител е автор и на текста. „Amazing” има и българска версия, но с друг аранжимент. Направен е и оригинален видеоклип към „Amazing”.


Мариана Попова, вдъхновена от есента, също излезе с нов радиосингъл, озаглавен „Аз знам”. Той е първи съвместен проект на Мариана Попова с младата цигуларката Десислава Кондова – лауреат на много национални и международни конкурси. Десислава е участвала в майсторски класове при най-изтъкнатите световни професори по цигулка, един от тях е проф. Минчо Минчев. Автор на музиката и аранжимента на „Аз знам” е цигуларката, текстът е написан от Мариана Попова. Стилното видео с режисьор Ники Скерлев също е по нейна идея.



Джаз тромпетистът Михаил Йосифов за втори път бе поканен на турне от банда „PinkMartini”. От първата им съвместна среща изминаха едва два месеца. Тогава Мишо, заедно с американците направиха лятно турне. Скоро след това, музикантът се присъедини към тях за европейско им турне. То включва седемнадесет концерта и стартира от Холандия. Там „Pink Martini” представя своя последен спектакъл „Get Happy”. Следват концерти в Швейцария, Великобритания, Белгия и Франция.

За Михаил Йосифов новият музикален сезон се очертава да е отново успешен. След концерта на неговия джаз секстет в Рим през септември, който бе в рамките на фестивала „София поздравява Рим”, в началото на октомври Мишо и тромбонистът Вили Стоянов се впуснаха в поредното музикално приключение. Това е поредицата от концерти на Брас Асоциация „Комбо”, които ще радват почитателите на хубавата музика и качественото забавление всеки петък до края на май 2015 в „Studio 5” в София. За публиката са подготвили разнообразна програма с много гост музиканти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10