Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР открива програмата на Културните салони за съвременно изкуство „Гранд Хотел Поморие”

Снимка: архив

От 3 до 9 ноември в Поморие ще се проведе десетото издание на Културните салони за съвременно изкуство „Гранд Хотел Поморие”. БНР също участва в тях. Повече подробности от Стойко Пеев, художествен директор на проявата:

„Имаме пролетно и есенно издание. Основни идеолози и вдъхновители на салоните са г-жа Бисерка Хънкова – изпълнителен директор на „Гранд Хотел Поморие” и господин Румен Драганов, председател на Съвета на директорите на хотела. На тях дължим всичко. Ако не бяха те, тези салони нямаше да се случат. Последните години за нас, творците на България, са доста тежки, защото държавата почти абдикира от това да се занимава с нас. И се радваме, че има хора, че има частни дружества, които мислят за изкуството и ни подават ръка.”

В началото салоните прохождат като пленер за съвременно изкуство, но скоро се превръщат в притегателен център за творци от различни арт сфери. В тях са гостували ярки имена от културния небосклон като режисьора Рангел Вълчанов, актьорите Наум Шопов, Цветана Манева, Владимир Пенев, скулптора Георги Чапкънов, виртуоза на цигулката Васко Василев и много други. Сега десетото им издание ще събере почти всички, участвали през годините в тях. Ето и подробности за програмата:

„Започваме на трети ноември с вечер, посветена на Българското национално радио, и по-точно – на 80-годишнината на медията. Директно в ефира по програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” ще бъдат обявени наградите от артпроекта на БНР „Радиото и комуникациите в XXI век – мостове към бъдещето” от генералния директор г-н Радослав Янкулов и акад. Светлин Русев. След това ще има концерт на „Теодосий Спасов Трио”. Това е нашият жест към вашата годишнина, тъй като Българското национално радио е наш медиен партньор и смятам, че на този етап работим добре. На следващия ден се открива мултимедийната изложба „Владимир Димитров-Майстора – светлина и дух” – своеобразен поклон пред големия ни художник. Тя е дело на Националния дарителски фонд „13 века България”. Ще бъде представена от проф. Греди Асса, изпълнителен директор на фонда. В същия ден имаме дискусия с участието на историка проф. Божидар Димитров – „Културният туризъм – мит или реалност”, отбелязва Стойко Пеев.

Жителите и гостите на Поморие ще имат възможност да видят филма „Хан Аспарух”, посветен на създателя на Дунавска България, да разговарят с неговия режисьор акад. Людмил Стайков. В лентата Стойко Пеев пресъздава образа на великия владетел. В програмата е и поетична вечер на Любомир Левчев, носител на престижни международни награди. В нея ще бъдат изпълнени и песни по негови стихове, ще има слово на литературен критик. „Моя милост също ще участва – Левчев пожела аз да чета неговите стихове” – посочва Пеев.

Гости на Салоните са музикантите – роденият в Аржентина Лукас Маскиано и испанецът Пако Зарате. Преди концерта им ще бъде показан филмът на БНТ „Между небето и земята”, посветен на Маскиано. Заключителното събитие е вернисаж на известни български художници. След закриването на салоните изложбата ще отпътува за Бургас. Ще остане в тамошната Градска художествена галерия до 15 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14