Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на бесарабските българи

Катедралният храм „Свето Преображение Господне” в Болград.
Снимка: архив

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. Идеята за този празник се ражда през 1938 г., когато в България тържествено е отбелязана 100-годишнината от освещаването на катедралния храм „Свето Преображение Господне” в гр. Болград в Украйна. На тази дата (по стар стил 15 октомври) през 1838 година, след около петгодишно строителство се освещава трипрестолният храм в Болград, като се наименува „Свето Преображение Господне”. Проектът за изграждането на тази най-голяма българска църква е изготвен от известния руски архитект Аврам  Мелников. В изграждането на храма е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Храмът се освещава от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима. Освещаването се извършва в присъствието на хиляди хора – домакини и гости от 82-те български колонии, а тържествата по този повод продължават четири дни. Тогава за първи път зазвънтяват петте големи камбани на новия Божи храм, който няма равен на себе си в цяла южна Русия.

С този празник се отдава дължимото уважение на бесарабските българи, участвали в борбата за национално и културно възраждане на българския народ и в строителството на нова България след Освобождението.

В празничния ден ни гостува Светлана Филипова – председател на фондация „Бесарабски българи 98“ и на Сдружението на молдовската диаспора „Роден край“. Тя разказва за своите корени и дейността на фондацията. Светлана Филипова отправя специална покана за традиционния празник на бесарабските българи, който ще се проведе в Народно читалище „Младост”  в София на 29 октомври от 19,00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38