Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Ветон Латифи за Берлинската стена на Балканите

Снимка: архив
В София приключи двудневната Международна конференция на тема „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето”. Форумът бе част от гражданската инициатива „25 години Свободна България”, организирана под егидата на българския президент Росен Плевнелиев. Сред лекторите бяха известни политици, журналисти, политолози и социолози от страната и чужбина. Те дискутираха промените в Централна и Източна Европа след ноември 1989 г. Дали обаче Берлинската стена се срути напълно на Балканите или балканските общества все още са в преход към демокрация? Темата коментира проф. д-р Ветон Латифи, преподавател по политически науки и международни отношения в Университетаза Югоизточна Европа (SEEU) в Тетово, Македония.

Как изглеждат Балканите 25 години след падането на комунистическия режим?

„Днес Балканите имат различен облик. Може би той не е толкова ясен, когато говорим за демокрация. Защото и преди 25 години погрешно се смяташе, че като падне комунизмът, демокрацията просто ще се случи. Някои балкански страни продължават да изпитват дефицит на демокрация и имат проблем с нейното нереално функциониране. Но въпреки всичко навсякъде на Балканите има доза оптимизъм и общ път към евроатлантическата интеграция. Някои страни са по-напред, други изостават. Важно е обаче да се разбере, че темата за комунистическото минало не трябва да служи за нови спорове, а като постулат, че днес Балканите трябва да си изяснят въпроса за свободата, демокрацията и споделеното бъдеще. Днес ние трябва да се фокусираме върху общите проекти и да не позволяваме историята да влияе на нашия икономически, политически и интелектуален живот. Сякаш забравяме, че целта на създаването на ЕС е постигането на мир и просперитет. Нека да не гледаме на интеграцията в ЕС като задължение, което трябва да изпълним пред Брюксел. Трябва да построим пътя на сътрудничество, разбирателство и да търсим компромиси. Ако дори една от балканските страни не въведе пълна демокрация, не може да се говори за интеграция на района, няма как Балканите да са уютно място и да бъдат определяни като зона с бъдеще.”

Има ли Берлинска стена, която днес Балканите трябва да съборят?

„Събарянето на Берлинската стена олицетворява падането на комунистическия режим в Югоизточна Европа и е символ на свободата. През тези 25 години много страни от бившия комунистически блок успяха да свалят и стените на предразсъдъците, стереотипите, разрушителните дискурси, конфликтните подходи и историческите предубеждения един към друг. Все още обаче на Балканите се наблюдава частичен демократичен подход при вземането на решения. Все още важат стереотипите на политическите елити, които бленуват за диктаторски методи в политиката. И днес виждаме едно общество, което е отворено само на думи, но не и по своята същност. Това са онези микро стени, наследени от комунистическия режим, които погледнати в перспектива, създават една система от стени. Ние трябва да намерим правилната формула за тяхното сваляне, но без насилие. Най-малкото можем да трансформираме всички микро стени на системата така, че тази промяна да не бъде привидно демократична.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00