Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Наталия да диша отново нормално

БНР Новини
Снимка: личен архив

Колко струва едно общество? Едва ли цената му се определя от авоарите в банките. По-значим показател е отношението ни към човека до нас. Наталия е млада, можеща и с голямо сърце. Като вододел в живота й минава 2009 г., когато й е поставена диагнозата „пулмонална хипертония” – болест, при която дишането се затруднява, кислородната маска става ежедневие, всяко движение води до умора. При това заболяване се стесняват малките артерии в дробовете. Сърцето с мъка изтласква кръвта през тях, кръвното налягане в белия дроб се повишава и сърцето се уголемява. С времето то води до сърдечна недостатъчност и смърт.

Снимка

Когато Наталия научава диагнозата, шокът е голям, но не се предава. Напротив. Създава „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” с цел подобряване качеството на живот на страдащите от това заболяване, защита на правата им и събиране на средства за лечение. Днес самата Наталия се нуждае от съпричастност. За състоянието й разказва д-р Любомир Димитров от Националната кардиологична болница:

„Състоянието на Наталия, която е моя пациентка от повече от пет години, е тежко и всеки месец то се влошава. Когато й се налага да изкачва стълби, например, през три-четири стъпала тя спира, за да почива, защото няма сили, не й стига въздух. В последните години тежката умора и задуха ги има вече и в покой. Тоест, дори тогава тя изпитва симптоми като след тежко физическо натоварване.”

Наталия завършва Журналистика и Международни отношения, работила е в различни медии, включително в БНР. Обожава да пътува. Продължава да пътува и днес, но не физически. Притваря очи и мечтае. За да започне да диша отново нормално, тя се нуждае от белодробна трансплантация, която не може да бъде направена в България. Момичето се обръща към Клиниката по торакална хирургия във Виена, Австрия, и вече има дата за предварителен преглед – 9 декември. Все още обаче не разполага с необходимата сума – 120 000 евро. На каква подкрепа разчитат здравноосигурените пациенти с пулмонална хипертония, които се нуждаят от трансплантация?

„Средства се предоставят от Комисията за лечение в чужбина по силата на Наредба № 12. Но там е определен лимит от 90 000 евро. Останалата сума до 120 000 евро, изисквана от австрийската клиника, пациентът трябва да събере сам. Разбирате, че пациент, чакащ за трансплантация, в състоянието, в което се намира, не е способен да си организира сам дарителска кампания” – казва Наталия.

В европейските страни болните с тази диагноза живеят 15-20 години, в България рядко прескачат пет, поради лошата здравна система. По данни на НЗОК такава терапия преминават 129 пациенти, но официален регистър няма. Четирите центъра за пулмонална хипертония функционират като кардиологични клиники, а за адекватна терапия е необходима и помощта на пулмолози, ревматолози… Одобрените по света животоподдържащи медикаменти са 12, в България – 4. Но до 2009 г. българските пациенти изобщо не са имали достъп до безплатно лечение и са обричани на смърт поради високата цена на терапията – от 500 до 5500 евро на месец. Държавата няма средства, но какво би могла да направи, за да облекчи отчасти трудния живот на болните от пулмонална хипертония? Ето какво посочва Наталия:

„Най-важно е Министерството на здравеопазването да разреши на лечебните заведения по силата на Наредба № 10 за лечението с неразрешени за употреба в България лекарствени продукти, да прилагат интравенозна терапия, предназначена за напреднал стадий на заболяването, която е мост към трансплантацията на бял дроб. Тя е много скъпа, но по този начин ще бъдат спасени между 8 и 10 живота годишно.”

Наталия помагаше на другите, сега е наш ред да й помогнем да диша нормално! Сметките, на които това може да бъде направено, са:

                                                                                     Уникредит Булбанк АД / Unicredit Bulbank

                                                                                            BGN - BG97UNCR7000 1522 0893 44
                                                                                            EUR - BG43UNCR7000 1522 0893 46
                                                                                                    BIC(SWIFT) – UNCRBGSF
                                                            Титуляр: Наталия Стефанова Маева / Holder: Natalia Stefanova Maeva

                                                                                 Тел. за контакт/ Contact tel: +359 877 773 887

*Сметката е освободена от такси. Хората и фирмите (дарители) могат да се ползват с данъчни облекчения съгласно чл. 22 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и чл. 31 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

help-natalia.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38