Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„БГ Рок Симфони” отбелязва 80-годишнината на БНР

| обновено на 20.11.14 в 15:46
На 24 ноември в София се очаква голямо музикално събитие – Rock&Roll ще се слее със симфонична музика. Поводът е 80-годишнината на БНР, която в рамките на 80 седмици се отбелязва с най-различни изяви. Концертът в НДК е най-мащабният проект и е плод на усилията на Музикална къща БНР. За първи път на една сцена ще застанат Орлин Горанов, Милена с „Ревю”, „Фактор”, „Диана Еспрес”, „Аналгин”, „Сигнал”, „Конкурент”, Д2, БТР, ФСБ, „Щурците” и ансамбъл  „Спектрум”. Заедно със СО на БНР, поп и рок музикантите ще изпълнят най-хубавите си песни. Зад диригентския пулт ще застане Григор Паликаров. Публиката ще се наслади на хитове като „Душа”, „Ако ти си отидеш за миг”, „Черната овца”, „Сбогом”, „Спасение” и още много други, но в нови аранжименти, направени от Георги Андреев и Румен Бояджиев-син. В програмата организаторите са намерили място и за творчеството на незабравими музиканти, които вече не са сред нас, като Георги Минчев, Чочо Владовски и Димитър Воев от „Нова генерация”.

Ние се радваме, че можем да вземем участие в този бенефис, споделя Веселин Тодоров – фронтменът на „Фактор”. – За мен Националното радио е изключително скъпо, защото първият  запис, който съм направил в него беше през 1966 г. Този формат, който медията сега избра като част от отбелязването на 80 години, е наистина забележителен. Много се радвам, че събитието в НДК ще бъде излъчено и по телевизията, ще излезе и на диск. „Фактор” участва в концерта на 24 ноември с „Главната улица” – композиция с двайсет и пет годишна история. Подготвили сме и един музикален подарък за рождения ден на БНР. Написах песен специално за повода, която съм кръстил „Радио”. Очакваме да бъде излъчена и, разбира се, да се хареса на слушателите на медията. Мисля, че концертът ще остави едно добро настроение сред хората, които знаят, че продължава да се създава хубава българска музика. Трябва да се направи всичко възможно тя да се развива и в бъдеще. Като цяло изявата на 24 ноември е голям и амбициозен проект. „Главната улица“ с оркестър звучи много по-богато, благодарение на аранжимента на Георги Андреев. Той е универсален музикант, който е подходил с естетика към „Главната улица”. Има невероятен усет и знае до каква степен да използва музикалните възможностите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05