Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтата на двама младежи е да съживят родния си град

БНР Новини
Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов

Враца, един забравен град, намиращ се в най-бедния в Европа регион – Северозападна България, е на път да се превърне в желано място за живот и реализация на младите. Или поне такава е мечтата на двама амбицирани IT специалисти, които са приели за своя мисия създаването на IT център и общност в родното си място, за да донесат позитивната промяна. Това са Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. И двамата са възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски” – Емо е завършил „Информатика”, а Тео в момента учи „Софтуерно инженерство”. Те вече успешно градят и професионалната си кариера в утвърдени софтуерни компании. Освен това Емо е учител в училището, откъдето е тръгнал – Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”. Наскоро те станаха победители в социално отговорната инициатива „Промяната” на фондация Reach for Change, чиято цел е да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят идеите си на практика. Мечтата на двамата да възродят Враца и да дадат шанс за реализация на младите е вече на две години. За началото и за това, което ги свързва, Тео разказа:

„Запознах се с Емо по една голяма случайност. Преди две години ми хрумна идеята да създам безплатен курс по програмиране в едно от училищата във Враца. Отидох и разговарях с учителите и директора. Те ми казаха, че съвсем наскоро е идвал друг човек със същата идея и ме свързаха с него. Това беше Емо и така се запознахме. Решихме да обединим усилията си и оттогава заедно правим безплатни IT курсове в града за ученици, за възрастни, за безработни, за всеки, който има желание.”

Снимка

Интересът е нестихващ през тези две години. Момчетата водят пет курса, като единият от тях е за възрастни, а останалите са за ученици от 5-и до 11-и клас. Няколко десетки са преминали вече през обучението им, а най-добрите си курсисти са привлекли като лектори. В момента курсовете се провеждат в учебни кабинети в някои от врачанските училища, но с паричната награда Емо и Тео планират да изградят специален IT център. За мотивите им да го направят, Тео разказва:

„Във Враца в момента няма възможности пред младите хора. Всеки, който има желанието да се развива, трябва да напусне града или още по-зле, да напусне страната. Защото тук не могат да намерят предизвикателна работа и същевременно да поддържат добър стандарт на живот. Ние се опитваме да дадем точно това на младите – стандарт на живот и работа, която всеки ден ще ги учи на нещо ново.”

Засега двамата млади предприемачи пътуват всеки уикенд от София за родния си град, за да водят курсовете. Желанието им е обаче един ден самите те да се върнат във Враца и да открият малка софтуерна компания, която да осигурява проекти и възможности за реализация за местните IT специалисти. Тео споделя, че местните хора много се радват и ги подкрепят.

„Общината също ни подкрепя. През октомври организирахме IT събитие във Враца, което беше посетено от около 2000 човека. Общината беше един от основните ни спонсори. Благодарение на нея успяхме да промотираме събитието. Те ни отпуснаха място в центъра на града, където опънахме шатра, с която да привлечем хората към събитието.”

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45