Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяване на неспасяемото – мисията невъзможна

Кристалина Георгиева с Ивелина Василева, Ивайло Московски и Лиляна Павлова в кабинета си в Брюксел
Снимка: lpavlova.bg

През седмицата премиерът Борисов изпрати четирима свои министри на мисия в Брюксел, а именно „да направят всичко възможно неспасяемото да се спаси“. Мисията – невъзможна, както се оказа. Самият премиер призна, че министрите са дошли с лоши новини. Това бяха вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев, на транспорта – Ивайло Московски, на регионалното развитие – Лиляна Павлова и екоминистърът Ивелина Василева. В европейския двор четиримата мускетари е трябвало да измолят възстановяването на над 460 млн. евро, разплатени с пари от националния бюджет по оперативните програми инамаляване на очакваната загуба на средства между 145 и 205 млн. евро до края на годината. Вицепремиерът Дончев обясни, че страната ни се надява да получи отсрочка в усвояването на евросредствата заради наводненията и многобройните обжалвания на процедурите, които са забавили изпълнението на европроектите. Но и той, и министър Павлова обявиха 2014 -а за нулева година, т. е. загубена година за еврофондовете. Не само годината е загубена обаче. Според Павлова, усещането на всички е било за загуба на доверие от страна Брюксел към страната ни и към институциитеза това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете. Това минорно настроение не се е разсеяло дори и след срещата на четиримата с българския еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. По нейните думи те са обсъждали „как по-бързо и повече пари от Европа да се вливат в икономиката на България". Как? Явно трудно! Защото проблемът с възстановяването на средствата от ЕК на България е свързан и с проблем на самата Кристалина Георгиева – дупката в европейския бюджет. Въпросът с неплатените сметки, които ЕС прехвърля от година за година и вече достигат 20 млрд. евро, остава нерешен, като все още не е постигнато и споразумение по бюджета на ЕС за 2015 г. Георгиева съобщи, че през следващите дни ще бъде предложен нов бюджет, изработен съвместно с Европейския парламент и държавите-членки, за да бъде постигнато съгласие преди края на годината. В противен случай разходите ще бъдат ограничени до 1/12 от сегашния бюджет на месец, до постигне на съгласие. Стане ли така, ще трябва по-малко да гледаме към европейския и повече към нашия си двор. Да го подреждаме, доколкото можем, със собствени сили и средства. Инак и Том Круз не може се оправи. Мисията – невъзможна!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54