Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Амбициран съм да покажем на хората, че политиката не е задължително упражнение за злоупотреби

БНР Новини
Снимка: Булфото

„Амбициран съм да покажем на хората, че политиката не е задължително упражнение за злоупотреби, че тя може да е честна с гражданите и да прави това, което е възможно, но по един справедлив начин. Ето един от мотивите в управлението да участват партии с различна идеологическа ориентация.” Това каза в интервю за Радио България вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Помним го като вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев (2005-2009). Беше лидер на българската делегация на социалистите (като представител на БСП) в ЕП и негов докладчик за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г. Независимо че вече не е евродепутат, Ивайло Калфин продължава да е член на Групата на високо равнище по собствените ресурси в европейския бюджет. Тя се ръководи от бившия еврокомисар и премиер на Италия Марио Монти и има за цел да проучи начините за финансирането на бюджета на ЕС и да предложи подобрения, така че системата да стане с по-голяма демократична отчетност. Ивайло Калфин стана член на кабинета на Бойко Борисов като представител на новата лява партия АБВ, която партньорски подкрепя дясноцентристкото управление на страната. Той мотивира участието си в правителството с факта, че 40 от приоритетите на АВБ са част от Програмната декларация на правителството. Аргументът му е, че има моменти в историята на една държава, когато се намира общ път, въпреки моралните съображения на партиите.

Вече стана ясно, че независимо от огромния бюджетен дефицит за 2014 г., за най-бедните пенсионери ще има около 20 евро коледни надбавки. Това са 1,235 хил. души, които са под линията на бедността – 140 евро.

Един от основните приоритети в работата на социалния министър е пенсионната реформа. Към момента се замразява уредбата за пенсиониране на работниците I и II категория труд, докато не се намери трайно решение. Какво обаче ще се случи с пенсионирането при масовата, III категория?

„Аз мисля, че, първо, приетата от ГЕРБ скала за 4 месеца годишно увеличение на възрастта за пенсия е прекалено стръмна. И, второ, че миналата година замразяването на тази скала от правителството на Орешарски беше абсолютно излишно, продължи Ивайло Калфин. – То беше с аргумента да се намери трайно решение. Такова никой не е потърсил и не е намерил. Имаме сериозен проблем с ЕС и европейските си партньори, които не са за подценяване, защото от там идват повече от половината от средствата за социална политика, че ние не можем да отлагаме непрекъснато пенсионната реформа. Предизвикателството е да приеме решение, което е по-лесно поносимо за хората през следващата година и максимално бързо да потърсим широко съгласие. Да представим на обществото различните варианти и да потърсим решение, което дава стабилност. До края на декември ще приемем мерки, които искам да бъдат част от това общо и дългосрочно решение. Самото решение се надявам до средата на следващата година да се приеме.”

Ето част от другите предизвикателства пред министър Калфин:

„Рационализиране на разходите, които отиват за труд и заетост и за социални програми, продължи той. – Да премахнем тези, които непрекъснато се въртят в системата за субсидирана заетост. Хората, които са в трудоспособна възраст да си намират работа, а не да зависят от социалните системи. В ЕК виждат един проблем, който и ние виждаме, а именно, че парите давани за борба с бедността не са ефективни. Бедността в България не намалява по никакъв начин. Има възможност със същия ресурс да се потърсят по-добри решения. Парите да се насочат към тези, които имат най-голяма нужда и обществото да види, че има резултат, а не безкрайна зависимост от социални плащания.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00