Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз срещата в Русе събра музиканти от всички поколения

Националната джаз среща в Русе по традиция се провежда в края на ноември. Това е най-старият джаз фестивал у нас, основан от легендарния саксофонист и кларинетист Петър Петров-Парчето (1932-2013), който беше и негов основен организатор до края на живота си. „В България има вече няколко международни форума за тази музика, но моята основна цел винаги е била да подкрепям българските изпълнители и да давам път на младите” – така Петьо Парчето (както го наричаха всички) определяше своята мисия.

Трийсет и деветото издание на Джаз срещата започна с предфестивална вечер и пъстра програма, озаглавена „Училище за джаз”. Представиха се няколко различни формации, съставени от бивши и настоящи възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в града. Сред тях бяха Теодор Петков (пиано), Светослав Неделчев (бас), китаристите Антони Рикев и Радослав Славчев – млади музиканти, заели своето място на българската сцена. Към тях се присъедини Даниел Джумалийски (ударни инструменти), както и директорът на фестивала Борис Петров (саксофон). Впечатляващо беше участието на най-младите китаристи Исак Енчев и Асен Станчев, в трио с пианиста Николай Димитров. Те изпълниха свои авторски пиеси и аранжименти. Веднага след фестивала в родния си град тринадесетгодишният Николай заминава за Ню Йорк. Младият пианист е спечелил две отличия в онлайн конкурса American Protege. Това му дава възможност два пъти да свири на сцената в „Карнеги хол”, където ще бъде и награждаването. На 3 декември има концерт в Българското консулство, наред с класическия си репертоар ще изпълни и джаз пиеси.


Илко Петров (ударни инструменти) е сред ветераните на русенската сцена. Участвал е в първата джаз среща като част от формацията на Петър Петров. От години Илко живее в Германия, но не пропуска да се прибере в Русе в дните около събитието. Ето обобщението му на първата фестивална вечер.

„Театрален бенд”

Много силно впечатление ми направи Антони Дончев и неговата прекрасна авторска музика. Много силно впечатление, наистина. Достатъчно е да видиш имената на инструменталистите, които е подбрал в своя Театрален бенд, за да си сигурен, че ще се получи нещо интересно. Разбира се, изявата на Васил Петров също беше много силна и неслучайно събра толкова големи овации от публиката. А формацията на Венци Благоев (тромпет) с гост-солист Борис Петров (саксофон), поставена в началото на програмата, ме изненада много приятно. Двамата известни джаз музиканти свириха със съвсем млади колеги, дадоха път на нови имена. Като погледна назад, към началото, виждам колко промени са настъпили, особено по отношение на образованието. Според мен отделът за поп и джаз в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” е допринесъл изключително много за подготовката на младите музиканти. И това много ме радва. 

The Golden ProjectВ програмата на втората вечер пианистът Тони Златанов представи своя Golden Project, в който е заедно с Мартин Ташев (тромпет), Димитър Льолев (саксофон), Димитър Карамфилов (контрабас) и Емил Пехливанов (ударни). Равностоен участник в проекта е художникът Дончо Дончев, който рисува на сцената, а на голям екран на сцената камера показва всяко движение на четката.

Този фестивал е много хубав, щастливи сме, че получихме покана да свирим тук – казва Тони Златанов. Всичко е организирано много добре, което ни даде спокойствие и възможност да покажем най-доброто от себе си и проекта. Преди няколко години основахме трио, което бързо се превърна в квинтет. Случайността ни събра с художника - свирихме на представяне на негова изложба. Намерихме общ език и решихме да разгърнем идеите си в общ проект, което се оказа чудесна идея.

Марио Станчев триоЕдна от най-успешните изяви на фестивала беше концертът на българското трио на Марио Станчев. Публиката дълго аплодира тримата музиканти и техния проект „Есенни листа в София". Ето и равносметката на Борис Петров – син на основателя и продължител на неговите идеи.

Това е поредното силно издание, чухме невероятни музиканти. Само последната вечер на сцената бяха двама професори – Христо Йоцов и Марио Станчев. Фактът, че Марио е успял да изгради успешна кариера във Франция, да основе джаз департамент в Лионската консерватория, е достатъчно красноречив. Искам да отбележа и двете годишнини, които почетохме в Русе – Васил Петров скоро навърши 50 години и Камелия Тодорова, която през 2014 г. празнува своята 60-годишнина. Искам да благодаря на Русенската община, която 39 години поддържа фестивала. Подпомогнаха ни и много наши приятели. Специални благодарности дължим на Министерството на културата, което отдавна не беше отпускало средства за събитието, но сега го направи. Продължаваме към 40-тото издание, надяваме се то да бъде още по-добро. Клубът на културните дейци в Русе, както и фондацията на името на моя баща много активно работят за това. Продължаваме традицията и  основната посока, очертана от основателя – подкрепа на българските джаз музиканти.

Снимки: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05