Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„INITIO“ – компактдиск на цигуларката Йоанна Каменарски и пианистката Ирина Георгиева

Снимка: Gega New

Музикална компания „Гега Ню” издава новия компактдиск на цигуларката Йоанна Каменарски и пианистката Ирина Георгиева. Той определено ще привлече вниманието на ценителите на камерния жанр. И ако на пръв поглед композитори като Габриел Форе, Сергей Прокофиев и Хенрик Виенявски изглеждат несъвместими, двете изпълнителки опровергават тази представа. Ирина Георгиева разказва каква е идеята, станала повод за записването на диска:

Работата по него отне доста време за откриването на предисторията на произведенията. Търсехме допирните точки между тях. И трите са създадени по време на военни събития. Искахме всичко да е перфектно, включително и снимките към диска, които са правени пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Що се отнася до композиторите, общото между тях е, че и тримата са имали досег с френското изкуство и са възприели от тамошните традиции в музиката. Идеята, която ни събра като дуо и смятаме да следваме и занапред е, че ние търсим съвременния Ренесанс във всички изкуства. Искаме да подчиним музицирането на една глобална идея – обновяването на човешките идеали.

Това лято Йоанна и Ирина представиха творбите от диска в концерт в зала № 9 на НДК. Търсейки най-подходящото название за албума, двете дами се спират на латинското „инициум” – начало, първопоява. Така се ражда името „Initio“. Думата съществува на италиански и лесно се свързва с глагола инициирам, а това е именно идеята на нашата дейност – обяснява пианистката Ирина Георгиева.

Снимка: личен архивУспешното сътрудничество между нея и дуетната й половинка започва в музикалното училище преди повече от 20 години. После пътищата им се разделят – Йоанна заминава да учи при световноизвестния цигулар Руджиеро Ричи, а понастоящем живее и работи в Германия. Ирина завършва Музикалната академия в София при проф. Марина Капацинская. След това продължава обучението си в Базел, Швейцария, където е и до днес. Двете приятелки отново се срещат преди три години – Ирина получава предложение за концерт, а цигуларката, с която трябва да си партнира, се оказва Йоанна.

Фактът, че живеят в различни страни, не пречи на успешната реализация на съвместните им проекти. Кои са новите хоризонти, към които двете изпълнителки ще поемат, научаваме от Ирина Георгиева:

Предстои ни презентация на диска. Тук е мястото да благодаря на изключителните тонрежисьори Стефка Маждракова и Георги Тренев, които усетиха нашата искра и любовта към това, което правим. Що се отнася до бъдещите ни проекти, вече има яснота върху какво ще се съсредоточим. И двете с Йоанна сме дълбоко свързани с корените си, затова възнамеряваме да подготвим програма с творби от славянски композитори. Другият ни бъдещ проект е в сферата на изследователската дейност. Искаме да проследим биографията на определен автор, с кои творци е общувал и какво е написал в резултат на тази контакти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10