Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар намери своя достоен дом

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова дари в парламента знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Дарителката избра това да стане в Народното събрание като един от символите на съвременната българска държава.

111 години безценната реликва е съхранявана от семейството на Анка Колакова. То е ушито през зимата на 1903 г. от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев-Ениджевардарски. Пред него се заклеват 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. Знамето е водело въстаниците по време на боевете през юли, август и септември на 1903 година. След въстанието то е било спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий”.

Председателят на парламента Цецка Цачева прие българската светиня и я предостави за съхранение на директора на Националния военно-исторически музей Соня Пенкова. Знамето, на което има следи от кръвта на българските въстаници, ще бъде изложено в музея, редом с  всички знамена от борбите за национално освобождение и обединение. Негово копие ще бъде предоставено на Националната гвардейска част, за да участва в тържества и ритуали, свързани с историята на страната.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56