Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Велкова: „Напъстрени с традиции и красота” по Коледа

БНР Новини
5
Ваня Велкова (вдясно) на откриването на изложбата.
Снимка: личен архив на Ваня Велкова

Ваня Велкова е родена в Пловдив, един от най-красивите български градове. Животът й се стича така, че почти 20 години живее в Германия. Отначало е в Хамбург, където основава българско училище. От 2001 г., в продължение на девет години, е преподавател и директор на Българското училище в Хамбург. Тя е един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина. Кариерата й продължава в Берлин, където се занимава с преподавателска дейност. Същевременно
с това г-жа Велкова е чуждестранен кореспондент на българското интернет радио „Татковина” в Германия и кореспондент за Германия на в. „България Сега” в Чикаго. От години подкрепя домове за деца, лишени от родителска грижа и извършва дарения в България. Напрегнатият й делник не прекършва връзката й с родния Пловдив. За Коледа Ваня Велкова подари на съгражданите си прекрасни мигове с изложбата „Напъстрени с традиция и красота”, подредена в Регионалния исторически музей – Пловдив. В нея тя представя личната си колекция от автентични народни носии и накити от България, както и няколко други нейни колекции. В изложбата греят със своето изящество над 20 носии от различни етнографски области на България, стари и нови образци на дантели и шевици, а също автентични предмети от бита на българите през ХIХ и началото на ХХ век. Чуйте в звуковия файл какво разказва Ваня за своята страст към българските традиции и носии.


Снимки: личен архив на Ваня Велкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30