Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ще запомним спортната 2014 година?

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Подвиг постигна, напук на заболяването си от диабет, алпинистът Боян Петров, като изкачи в рамките на 100 дни 3 осемхилядника – Канчендзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и страховития К2 (8611) без кислород и без помощта на шерпи. За 2015 г. Петров е набелязал други два върха без българско изкачване – Манаслу (8163) и Шиша Пангма (8013).

Екатерина Стратиева Снимка: ЕПА/БГНЕСБез да вдига шум, и Българската федерация по автомобилен спорт отбеляза богата на трофеи година. Екатерина Стратиева стана № 1 при жените на рали в Европа, Калин Дедиков и Георги Павлов – трети в Световния еко рали шампионат в Гърция, а Александър Язов – шампион на Европа по дрифт. Николай Златков заслужи Европейската купа за планински изкачвания, а Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов спечелиха Европейския рали трофей на FIA за 2014 г.

В леката атлетика след 45 години падна националният рекорд от 8:25.02 на Михаил Желев в бягането на 3000 м стипълчейз. С този резултат Желев спечели европейската титла за България през 1969 г. Тази година рекордът бе подобрен от невероятния Митко Ценов с 8:20.87 на Европейското първенство в Цюрих, Швейцария.

На церемония в Европейския парламент София бе обявена за Европейска столица на спорта през 2018 г., а Бургас – за Европейски град на спорта през 2015 г., което е достойно признание за България.

През ноември противоборството между Кубрат Пулев и украинеца Владимир Кличко от нападки в медиите се прехвърли на ринга. Очакванията на българите за битката за световната титла в бокса не се оправдаха и Пулев претърпя поражение след три нокдауна и нокаут в петия рунд. По-нататък двубоят явно продължава в съдебната зала. Световният шампион заведе дело срещу българина заради обвинения в употреба на допинг, а Кубрат обмисля контрадело заради реплика на Кличко, че досега не се е бил с „по-голям простак“.

Григор Димитров Снимка: ЕПА/БГНЕСТенисистът Григор Димитров спечели приза за "Удар на годината" в класацията на TennisTV.com - официален сайт на АТР. Първата ракета на България  получи 76% от гласовете на привържениците за атрактивното изпълнение на удар иззад гърба си в мача срещу Ернестс Гулбис (Латвия) в третия кръг на турнира от серията "Мастърс" в Индиън Уелс, Калифорния.

Благой Найденов Снимка: ЕПА/БГНЕССъс седем медала – три златни и четири сребърни, завърши България участието си в Младежките олимпийски игри в Нанджин. Златото заслужиха Благой Найденов (бокс, 81 кг), Лидия Ненчева (спортна стрелба) и Божидар Андреев (вдигане на тежести, 69 кг). Сребърни медали спечелиха джудистката Бетина Темелкова (до 52 кг), борецът Кирил Милов (до 85 кг), ансамбълът по художествената гимнастика и боксьорът Душко Благовестов (до 56 кг).

Това не са единствените успехи за българския бокс през 2014 г. В Букурещ при жените Стойка Петрова (кат. до 51 кг) стана европейска шампионка, а Станимира Петрова (кат. до 54 кг) - № 1 на Световното в Джеджу, Корея. Преди олимпийското си злато Благой Найденов спечели в София световната титла. А неотдавна момчето, чиито големи успехи не бяха възнаградени от държавата с никаква премия, подписа договор с ирландския мениджър Гари Хайд и ще дебютира на професионалния ринг през януари 2015 г.

Загърбил омразата на привържениците на столичните грандове „Левски” и ЦСКА, явлението в българския спорт отборът на „Лудогорец”, влязъл в група „А” през 2011 г., и през 2014 г. доказа, че в България може да се прави качествен комбинативен и атрактивен футбол. Клубът направи сензация, като докара в България „Реал” (Мадрид) и „Ливърпул” за груповата фаза на Шампионската лига, както и с това, че за втора поредна година си запази място в клубния Топ 80 на Европа.

Българският ансамбъл със златните медали от многобоя на Световното първенство в Измир.Възвърнаха си блясъка и златните момичета на България в художествената гимнастика. Сред спечелените от тях медали са титлата в многобоя за ансамбъла от световното първенство в Измир, златото от Баку и споменатият вече сребърен медал в многобоя на Младежките олимпийски игри. Тези дни златен медал в многобоя грабна Боряна Калейн на Международния турнир „New Year Cup Mostе” в Любляна, Словения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40