Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите разследват „черното тото” в България

Тези дни в България бяха задържани 12 души, сред които изявени футболисти от "А" група, за „манипулиране на резултати от спортни срещи“. Подразбира се т. нар. „черно тото“. Акцията по задържане е започнала миналия вторник, но началото на разследването датира от  9 месеца. Всичко това – вследствие на сигнал от УЕФА до Българския футболен съюз, който е препратил казуса към МВР и прокуратурата. Властите са били оторизирани да действат от Специализирания съд, което пък означава, че става въпрос за тежка организирана престъпност.

Официалните изявления са пестеливи, не се споменават отбори и имена, защото тече разследване. Висш представител на вътрешното ведомство уточни обаче, че се разследват футболни мачове и фигури от „А” група, а така опроверга предположения, че се проверяват мачове на пловдивския клуб „Локомотив” в Испания. Случаят не е първи подобен от тъмните страници на българския футбол. Преди него, в началото на тази година, имаше корупционен проблем, свързан с играчи на юношеския национален отбор. Признаците за корупция в българския футбол обаче не са само от 2014г. Мрачна статистика, публикувана в спортния сайт Sportal.bg, показва, че от 1995 г. до 2010 г. в страната са убити цяла дузина президенти и други висши ръководители на футболни клубове. Защо именно тази категория хора са обект на такова престъпление? Дали то е свързано с футболните залози, или е продиктувано от други причини? Отговор трябва да даде разследването. Но не само разследването на няколко футболисти през последните дни, които са само върха на коварния айсберг в българския футбол. Налага се по-дълбоко изследване на проблема, защото иначе и националният футбол ще потъне като „Титаник“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40