Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа

БНР Новини
Снимка: архив

Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва Коледните празници тази година с програма за най-малките посетители. Тя е под наслов „Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа”. Идеята е със забавни игри да се даде началото на коледните и новогодишни празници за тези, които най-много ги очакват. Обикновено на въпроса „Кои са помощниците на Дядо Коледа?” децата отговарят – джуджетата, разказва Тоня Тодорова, уредник в отдел „Природа” на музея. Но освен тях, той разполага и с други незаменими помощници и това са елените, благодарение на които достига до всички деца – уточнява тя. От програмата малките гости ще имат възможност да научат интересни и малко известни факти за представителите на семейство „Еленови” и да се запознаят с видовете, които живеят в България.

Децата ще разберат, че Дядо Коледа неслучайно ги е избрал за свои помощници. Те се движат с голяма скорост, но в същото време са изключително тихи, за да не събудят малчуганите през нощта. Те ще узнаят много интересни и малко известни факти за северните елени  и ще се научат да различават трите вида елени, характерни за България – сърната, елена лопатар и благородния елен. Ще разберат дали наистина носовете на северните елени са червени, както ги рисуват по книжките и както ги виждаме във филмчетата. Ще им разкрием и голямата тайна, че въпреки момчешките си имена, елените на Дядо Коледа са момичета.

Точно така, добре разбрахте – еленът Рудолф всъщност е дама. – Всяка година елените сменят рогата си. Рогата на мъжките екземпляри падат в началото на декември и точно около Коледа те са без рога, докато женските губят рогата си напролет, когато раждат своите малки. И затова се оказва, че елените-помощници на Дядо Коледа са момичета – разкрива тайната Тоня Тодорова. Колкото до червените носове на северните елени:

Да, наистина, носовете на северните елени се зачервяват, когато е много студено или когато дълго време са дърпали шейна. Това се дължи на обилното кръвоснабдяване на носа с цел той да се поддържа топъл. Освен това, този гъсто кръвоснабден нос участва в регулацията на температурата на цялото тяло на животното. Има и други любопитни факти, като това, че северните елени менят цвета на козината си през различните сезони, както и цвета на очите си.

Тоня Тодорова признава, че екипът на Регионалния исторически музей в Благоевград използва еуфорията около Коледните празници и историите за Дядо Коледа, за да представи на децата отблизо различни животински видове и техните особености. Самата програма е разработена от отдел „Природа” на музея.

Северните елени са сред многото животински видове, застрашени от изчезване и ние искаме да покажем на децата, че от нас зависи да пазим природата и да не си спомняме за елените само покрай Коледа, за да не допуснем те да останат само в приказките за белобрадия старец с чувала с подаръци. Заниманията са преди всичко с образователна цел и, въпреки че интересът е от страна на по-малките, ние се надяваме чрез тях да стигнем и до възрастните. Защото елените са част от чудесата на природата – нашият целогодишен подарък, който трябва да пазим – обяснява Тодорова.

Заниманията в музейния детски кът продължават до 17 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00