Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1963 година е емблематична за индустриализацията на България

БНР Новини
Нефтохимически комбинат Бургас
Снимка: neftochim.bg

През декември 1948 г. по време на Петия конгрес на БКП Георги Димитров произнася знаменитата фраза: „За 10-15 години България трябва да постигне това, което други народи при други условия са постигнали за столетие”. Така се поставя началото на засилената индустриализация в страната. От следващата година започва прилагането на петгодишните планове за развитие на икономиката, капиталовложенията се ориентират към тежката промишленост.

1963 година е емблематична по отношение на индустриализацията. Влизат в експлоатация металургичният комбинат „Кремиковци” и нефтопреработвателният комбинат край Бургас. Златният фонд на Българското национално радио пази звукова картина от откриването на 30 декември 1963 г. на комбината край Бургас. Думите са на министър-председателя и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков:


Драги строители и монтажници на нефтохимическия комбинат, драги работници, инженери, техници, драги гости,


Нашият народ изпраща 1963 година с още една голяма трудова победа. Няма и два месеца от деня, в който гигантът на нашата черна металургия - Кремиковският комбинат, влезе в строя. Днес тук на другия край на нашата родина на брега на Черно море, ние откриваме първия в страната нефтохимически комбинат. Какво представлява за нас нефтохимическият комбинат? Това е първенецът на нашата нефтохимия. Със своето модерно оборудване, мощност и широки производствени възможности, той ще бъде един от основните наши лостове за развитието не само на тежката химическа промишленост, но и на другите промишлени отрасли у нас. Комбинатът ще играе голяма роля за развитието на строителството, на транспорта, ще оказва значителна помощ на селското стопанство. Двете инсталации на комбината, които са вече в действие, ще преработват през следващите 1-2 години по 2 милиона тона нефт годишно. С това значително ще се увеличат богатствата на страната, ще се разшири суровинната база за нуждите на преработващата промишленост. Ние ще имаме възможност да облекчим чувствително напрегнатият енергиен баланс на страната.


Решението на Министерския съвет за построяване на нефтохимическия комбинат край Бургас е от 1959 г. Първата копка е направена на 5 ноември 1960, а в края на 1963 комбинатът влиза в експлоатация. Периодът от 1966 до 1970 г. е известен като „Петилетка на химията и органичния синтез”. Изграждат се нови мощности за производство на химически продукти и суровини. През 1971 г. е открит втори нефтопреработвателен комбинат край Плевен.

Това остана от едно от многото безумия на социалистическото строителство – МК „Кремиковци”В края на 90-те години на миналия век и двете предприятия бяха приватизирани. През 1999 г. рафинерията край Бургас е придобита от руския петролен гигант „Лукойл”.Половин век след началото на тежката промишленост у нас, единствено „Нефтохим” Бургас е достатъчно модернизирано и добре развиващо се предприятие, което осигурява работни места за хората от региона. Рафинерията „Плама” в Плевен спира работа през 1998 и въпреки проявения интерес за нейното възстановяване от различни инвеститори, това не се случва. Съдбата на „гиганта на нашата черна металургия” комбинатът Кремиковци, не е по-различна. Приватизацията му през 1999 е един от примерите за неизгодни сделки с държавно имущество след падането на тоталитарния режим през 1989 година. От края на 2010 комбинатът е обявен в несъстоятелност и разпродава своите активи и имущество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази..

публикувано на 22.12.15 в 13:07

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25