Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зимните ни курорти бе даден официалният старт на ски сезона

БНР Новини
Снимка: БТА

Успешен зимен сезон се очертава през идните месеци въпреки прогнозите за безснежна зима. За да се презастраховат от капризите на времето обаче, стопаните на най-големите ни планински курорти инвестираха допълнителни средства в изграждане на нови съоръжения за изкуствен сняг. Добрата новина е, че няма да има поскъпване на ски пакетите тази зима. Водещите ни ски центрове обявиха, че ще задържат цените на нивата от миналата година с цел да привлекат и да задържат туристите. В края на миналата седмица в Боровец, Пампорово и Банско бе даден официалният старт на новия сезон с празнични купони, фойерверки и демонстративни спускания със ски.

Съдейки по лавината от предпразнични оферти, която ни залива отвсякъде тези дни, излиза, че ако си направиш ранна резервация, би могъл да си подариш сравнително достъпна снежна ваканция. Средно между 100 и 130 лв. може да ти излезе пакетът, включващ нощувка, закуска, вечеря и целодневната карта за ски лифта. Разбира се, всичко зависи от курорта, в който ще отдъхваш, както и от категорията на избрания хотел. В Боровец сезонът стартира „ударно” с богата празнична програма и с факелно шоу, което събра хиляди гости в ски зоната на един от най-реномираните ни курорти. Тази зима стопаните му са осигурили двойно повече оръдия за сняг, както и допълнителни възможности за нощно каране. Явно очертаващите се все по-безснежни зими са сериозно предизвикателство. В Банско, определян като най-бързо развиващият се зимен курорт в Европа, разчитат на 335 оръдия за изкуствен сняг, които би трябвало да осигурят така желаната снежна покривка през идните месеци. „Да се кара ски в Банско е прекрасно, а снегът е страхотен! Аз не познавам друг ски курорт в Европа, в който да има по-добри условия за ски в момента” – заяви световноизвестната ски легенда Марк Жирардели на официалното откриване на сезона в края на миналата седмица. В Пампорово също се готвят за „горещ” зимен сезон. По традиция най-натоварен е периодът около новогодишните празници, когато родопският курорт гъмжи от туристи, а цените са доста раздути, въпреки шумно рекламираните намаления. Очаква се обаче след 10 януари те да паднат с над 10 процента. Какво още да очакваме през новия сезон? Отговор на този въпрос потърсихме от Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма:

„Зимата 2013-2014 показа, че можем да работим и в безснежни условия. С помощта на оръдията за сняг курортите ни реализираха цялата си програма по отношение на ски и сноуборд туризма. Очакваме същото да се случи и тази година с един ръст от около пет на сто. През последните години България се ориентира предимно към близките балкански пазари. А това са главно Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, а отскоро и Турция. Впрочем въведените облекчения на визовия режим за турски граждани, които вече ще могат да получават тримесечни многократни визи, е една много добра новина за туристическия ни бранш. Ние очакваме силен поток от турски гости главно към Боровец, Пампорово и Банско. Великобритания също се очертава като надежден пазар през тази зима. Проблемът е повече с украинските, както и с руските туристи, които намаляха заради икономическата несигурност, сривът на рублата и фалитът на местни туроператори.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26