Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на мляко и месо излизат на фермерските пазари

Снимка: архив

Скоро дребните производители на мляко и месо ще могат да предлагат стоката си на новопоявилите се фермерски пазари тук и там в страната. Досега на тях се продаваха само плодове, зеленчуци и пчелни продукти.

Проблемът?

Изискванията за съхранение на животинска продукция са по-специални, трябват например хладилни витрини. При това хладилни витрини на колела, които да могат да се придвижват от фермата до пазара или от един пазар на друг. А с такива дребният животновъд, както знаем, не разполага. Въпросът ще бъде решен с доставяне на първо време на осем подвижни хладилни витрини в рамките на проекта „За Балкана и хората”, осъществяван от фондацията за биологично земеделие „Биоселена” с финансовата подкрепа на Швейцария.

Родната администрация се престара с еврорегулацията

До скоро изискванията към животновъдите за преработка или директна продажба на продукцията им бяха ненужно усложнени. Сега се правят усилия да се намерят по-прагматични решения, ползвайки опита на страни от Южна и Югозападна Европа, предимно Италия и Франция, където дребното фермерство също има традиции. Като например хладилни витрини, които могат да се закачат на автомобила като ремарке. „Искаме да покажем нещо работещо, което да поощри животновъдите”, казва шефът на „Биоселена” Стоилко Апостолов.

Подвижни хладилни витрини за храни от животински произход

„Нашата идея е тези фермери, които искат да произвеждат кисело мляко, сирене или колбаси да бъдат автономни, т.е. в момента когато са готови с продукта да го натоварят на хладилното ремарке, да го закарат до фермерския пазар в съответния град, където то да се превърне в приятен хладилен щанд, отговарящ на изискванията за съхранение на храни от животински произход”, обяснява експертът.

На първо време подвижни хладилни витрини ще бъдат подсигурени за продажба на фермерските пазари в София и Пловдив, където търсенето е най-голямо. И особено на биопродукти. Но био асортиментът от животински произход е все още скромен – предимно млечни продукти и мед. Напълно липсват фермерските био яйца, фермерските био пилета, а още по-малко био агнешко или телешко. Ако въобще ги намерите някъде в магазинната мрежа, те са вносни и на безумно високи цени – 25 лева за килограм пилешко и 55 лева за телешкото.

Добрата новина е, че търсене на био месо у нас вече има

„Има даже огромно търсене в момента, твърди Стоилко. – Единици са фермерите, които отглеждат „селски” пилета за продан, расли на свобода както едно време. Те ги пласират в София и за тях има вече листа на чакащи с две години напред. Цената е 15 лв./кг. В сравнение с бройлера в магазина, това е не с проценти, а пет пъти по-скъпо. Знам семейство на дипломати в София, които ходят до сръбския град Пирот, на 100 км от тук, за да си купят малко прасенце или домашно пиле. Така че пазарът го има. Ако има и повече предлагане, съответно цената ще падне, но пък повече хора ще започнат да си купуват „селски” пилета. И този пазар на био месо ще се раздвижи.”

От 3000 био сертифицирани ферми у нас, едва 18 са животновъдни

Засега обаче био животновъдството е натикано в ъгъла. За него специални субсидии нямаше. Затова от общо към 3000 био сертифицирани ферми у нас, едва 18 са животновъдни. Втората причина, според г-н Апостолов, е липсата на интерес за био сертификация при преработвателите. Нещата се въртят в омагьосан кръг – преработвателите се въздържат, тъй като все още има малко количество био месо. А био животновъдите не се увеличават, защото няма кой да преработва месото им. Новите поощрения към тях с цел да започнат сами да преработват произвежданото от тях месо може би ще отблокират заплетената ситуация. Очаква се от тази година и стопаните отглеждащи животни по биологичен начин да започнат да получават евросубсидии на глава добитък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00