Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредните промени в пенсионното осигуряване създават нови проблеми без да решават вече съществуващите

БНР Новини
Снимка: БТА

Без предварителна дискусия, оценка на въздействието и консенсус, Министерството на финансите (МФ) предложи нови текстове в Кодекса за социално осигуряване. Целта е да се отменят приетите преди месец промени, според които лицата, подлежащи на допълнително пенсионно осигуряване, могат да изберат дали да продължат да се осигуряват в частен фонд или да се преместят окончателно в Националния осигурителен институт (НОИ). Промените бяха гласувани в парламента, но предизвикаха бурна реакция от страна на капиталовите фондове и граждански сдружения. Омбудсманът Константин Пенчев обяви, че ще сезира Конституционния съд. Основните упреци бяха, че държавата иска да сложи ръка на допълнителните пенсионни спестявания на гражданите и да запуши с тях бюджетния дефицит на НОИ. И че противопоставя държавното осигуряване и частните универсални пенсионни фондове (УПФ).

Стреснато от реакцията, МФ оповести преди дни нови промени. Вече е възможно и обратно преместване на партидите за втора пенсия от Сребърния фонд на НОИ в универсалния фонд. Но в този случай ви се намалява коефициентът, от който зависи размерът на пенсията. Ако пък останат в Сребърния фонд на НОИ, то индексът се запазва.

Според бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков:

„Няма отказ от намерението да бъдат противопоставени отделните стълбове на пенсионноосигурителната система, макар по мнение на експертите това да е най-лошият вариант. В момента вече виждаме ефекта. Нарасна недоверието и през следващите месеци анализите ще покажат повишаване на дела на сивата икономика в социалното осигуряване.” Нейков коментира още, че голяма част от хората, които се самоосигуряват, не правят вноски до изясняване на крайния вариант на промените.

Новото предложение продължава да поставя в преференциално положение държавата пред капиталовите фондове. Липсват разчети и финансова аргументация каква е ползата за осигурените да държат парите си в Сребърния фонд. В замяна на това е ясно какво ще загубят, ако не постъпят по този начин – ще се намали пенсионният им коефициент. Вместо избора между капиталови фондове с различна доходност, на гражданите се предлага парите им да стоят в държавата, казва Нейков. Средствата в Сребърния фонд не са част от бюджета на НОИ, а стоят на депозит в БНБ. По такъв начин се отхвърля старата хипотеза, че правителството цели да запуши дефицита на НОИ за сметка на частните фондове.

До момента в универсалните фондове са натрупани около 4 млрд. евро, а в Сребърния фонд – около 1.5 млрд. евро. По отношение на Сребърния фонд, Нейков е категоричен:

„Последните данни сочат, че там наистина през годините инфлацията е била много по-голяма, отколкото лихвата по съответния депозит. Лихвата по депозитите в БНБ е символична, защото БНБ не е търговска банка.”

Вместо с цифри и разчети, правителството аргументира промените с идеологеми. Наболелите проблеми на пенсионната система като дефицита на НОИ, ранното пенсиониране и удължаването на възрастта за пенсиониране, остават нерешени. В замяна – се създават нови проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00