Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теди Кацарова: „Музиката е мост между различните култури”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Музикални срещи с артисти от Йордания и Ямайка – това е само малка част от изненадите, които предлага Теди Кацарова в новия си албум „Преродена”. Той съдържа единадесет песни, а сред гост-изпълнителите в диска са Бупи Ленъкс, Майкъл Флеминг, познат още като Lexus и др. Едно от заглавията в албума – „Само аз и ти” стана любимо на голям брой слушатели, а млад мъж прави предложение на своята избраница, докато певицата изпълнява песента на живо. Случката дълбоко ме трогна, защото мисията на всеки музикант е да пресъздава това, което чувства и да изпрати положително послание – казва изпълнителката. „Само аз и ти” е в дует с младия певец от Йордания Фарес Робърт. Двамата се запознават случайно, докато той е в страната ни по работа. Каза, че музиката е негово хоби и ми даде свой диск. Щом го чух, веднага ме грабна. Така се стигна до съвместния ни проект – спомня си Теди Кацарова и продължава:
Песента бе записана в оригинал на английски, но Фарес се постара да изпее на български припева и се получи нещо съвсем различно. Текстът е от Емил Дилчев. „Имам ли теб, аз имам крила. Ти си моя Вселена и моя мечта” – хората запомниха това послание от песента. А следващата композиция, дала името на албума – „Преродена”, дойде от едни млади момчета. Те постоянно ме приканваха да чуя страхотните песни, които имали за мен. Музиката е написана от Стефан Петров, а текстът от Иван Бондоков. Аз обичам да експериментирам и се стремя да работя с хора, отдали се на музиката с цялото си сърце. Така се раждат най-истинските песни.

Интересни са подробностите около създаването на видеото към „Само аз и ти”. Снимките в България са направени в Перперикон, а тези в Йордания – в древния град Петра.

Искаше ни се да покажем красотата и на двете страни. Разменихме си местата – сцените с мен са заснети в родината на Фарес, а той дойде в България. Има нещо мистично в атмосферата на Петра. Там рядко допускат моторни превозни средства, а още по-рядко издават разрешително да се правят снимки. Англоезичната версия на „Само аз и ти” стана известна в Йордания, местната телевизия „Роя” веднага завъртя клипа. Имахме гостуване там, както и на няколко фестивала. Тази песен е пример как музиката е мост между различните култури. Концепцията за видеото е на Костадин Кръстев-Коко. С него ще работим за четвърти път заедно – предстои ни да заснемем клип към „Преродена”.

Пролетта за Теди Кацарова ще бъде изпълнена с ангажименти. Поканата, която тя и майка й – певицата Силвия Кацарова, получават за концерт в Норвегия, неочаквано прераства в по-мащабен проект:

Интересното е, че когато се свързаха с нас, за да уточним въпросите по организацията, събитието предизвика интерес у българската общност в Швеция и Дания. Надявам се да се получи едно мини турне. За мен и майка ми това ще е много мило, защото аз прекарах девет години от живота си в Швеция и Финландия, а тя има много приятели в Норвегия.

Всяка песен от дискографията на един изпълнител му е скъпа по свой собствен начин. Композицията „Жена на нощта” от албума „Преродена” е специална за Теди Кацарова. Написана от турския композитор Алберт Джам, тя е издържана в стил чил аут. Речитативът на френски, който звучи в песента, е с гласа на един от най-известните текстописци в Турция – Нино Варон. Теди Кацарова сподели, че мечтае с Костадин Кръстев-Коко да заснемат клипа в Париж. Снимките ще започнат до два месеца, а по време на престоя си певицата ще отпразнува в най-романтичния град своя рожден ден, който е в края на март.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10