Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродокладът за България: напредъкът – бавен, реформите – да продължат

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Напредъкът на България в съдебната реформа и борбата с организираната престъпност е бавен – това е ясното досега. Нужни са още стъпки. Това се отбелязва в официалното съобщение на първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс след представяне на 13-ия евродоклад за страната по Механизма за сътрудничество и проверка. Като причина за забавянето се отчита и политическата нестабилност през последната една година. Но сега е времето да се действа, е категоричната препоръка. Сред положителните оценки в очаквано критичния доклад е Стратегията за съдебна реформа на настоящето българско правителство, приета от парламента, и започнатата реформа в прокуратурата за децентрализация и гарантиране независимост на прокурорите. Сред отрицателните оценки отново е малкият брой осъдителни присъди за организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Най-остра в доклада е критиката към Висшия съдебен съвет: липсва решимост при решаването на важни въпроси, като осигуряването на разпределяне на делата на случаен принцип и почтени назначения на важни съдебни длъжности.

„Докладът е обективен и има положителна оценка за първите стъпки на правителството по стратегията, изрично е подчертана и парламентарната подкрепа. Това е знак към парламента, че ако искаме като нация да успееем, трябва да продължим точно така да работим", кометира официалната оценка на ЕК за напредъка на България вицепремиерът Меглена Кунева. Положително е отбелязана стратегията и на МВР, но акцентът е върху съдебната реформа. Само че и най-добрата стратегия не струва колкото няколко конкретни резултати, които само действията могат да представят, подчерта тя. По думите й сигналът към магистратите е много ясен: Законът се прилага с вяра, строгост и смелост. Иначе това не е магистратура и това не са магистрати.

„Единствената валута в политиката е доверието, друга няма – обобщи г-жа Кунева. – Ако тя е с ниска стойност или ако я няма, не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки. Т.е., този доклад дава шанс на България. Но догодина няма да е така, ако не сме предприели много резки и отчетливи действия. Докладът е много ясен!”

Правителството успя да убеди за пореден път Европейската комисия, че България има някакъв напредък, виждаме – обективен, с леки положителни стъпки. Успяваме ли да убедим българите обаче да повярват, че нещо става, че има правосъдие и сигурност в държавата, че наистина има държава, защото без правосъдие и сигурност реално държава няма?

Ето коментарът на г-жа Кунева за Радио България:

„Не, ние масово не вярваме на стратегии. Искаме да видим действия! За 97% от гражданите на България корупцията е огромен проблем. Около 70% от българите смятат, че механизмът на Европейската комисия трябва да продължи. Този път е прибавен и евробарометър – изследване на общественото мнение, защото това допълва националните усилия. Да, ние искаме помощ отвън. И с далеч по-голяма решителност българските граждани си го признават. Има обаче и друга тревога тук – нашите национални неблагополучия доминират над европейските пътища. Ние всъщност не можем да говорим за икономика, защото как да говорим за нея и да поканим инвеститори, като знаем, че те утре ще си отидат разочаровани и само ще разнасят още повече лошата слава на страната. Това е абсолютно недопустимо. И понеже започнах с доверието, да кажа: ако бяхме на финансовите пазари, българските акции по отношение на доверието, вероятно щяха да са „боклук”. Единственият начин те да бъдат оценени като „три пъти А” при този механизъм, е да имаме тези три А-та: Амбиция, Ангажираност, Абсолютен приоритет. Но това е задача за всеки един ден от следващата година. Много решителност и много смелост ще трябва, за да могат да се променят нещата в България.”

Меглена Кунева е убедена, че ако се приеме стратегията да се реализира така, както е разписана, стъпка по стъпка, би трябвало да има ефект.

Конкретният екшън план и мерки за реформи по препоръките на ЕК в съдебната система, МВР и съответното законодателство предстои да се доизяснят. Следващият мониторингов доклад се очаква след една година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30