Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални творби на съвременната индийска живопис в изложбата „Умозрителност”

БНР Новини

Изкуството е един от най-добрите медиатори. Чрез него хората научават повече за различните култури по света – от музиката, филмите, картините, създадени на десетки хиляди километри от собствената им родина. Изкуството прави по-разбираем живота на планетата, прокарва мост между традициите. То разказва истории, свързани с религиите по света и така съкращава разстоянията между тях – думи на г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в страната ни, по повод откриването на изложбата „Умозрителност” в София.

СнимкаСъбитието е под патронажа на министъра на културата г-н Вежди Рашидов, а куратор на изложбата е известната художничка Анджоли Ила Менон. Тя е подбрала дигитални отпечатъци върху платно на четиринайсет майстори на фигуративното изкуство от XX-XXI век. Изложбата пътува по света от 2008 г. и запознава широката публика със спецификата на индийската модерна живопис. Фигуративната форма в съвременното изкуство на Индия е представена в творбите на някои от най-изявените индийски художници, получили признание на националната и международната художествена сцена. Оригиналите на картините се съхраняват в най-големите галерии и музеи на Индия, Великобритания, Франция, Япония и др. Наред с Посолството на Република Индия, съорганизатори на събитието са Индийският съвет за културни връзки и Индологическа фондация „Изток-Запад”. Г-н Раджеш Кумар Сачдева сподели за Радио България:

СнимкаВярвам, че чрез изкуството ние можем да видим как художниците визуализират настроения и чувства от Индия. Защото нашите две страни са различни. Имаме и много общи неща, затова съм убеден, че българската публика ще оцени изложбата. Аз съм тук от няколко месеца и успях да видя, че това е красива страна. Хората са много приятелски настроени, истински обичат Индия. Където и да отида – не само в София, но и в другите градове, които съм посетил – виждам, че приемате много добре чужденците. Миналата година три индийски филма бяха заснети в България – в Банско, Варна и още няколко града. Посетих снимачните площадки няколко пъти. Освен че видях прекрасни места от страната ви, научих, че българите са много талантливи. В екипите имаше ваши сънародници, които работеха като опитни професионалисти. Бях истински впечатлен от уменията на българските специалисти във филмопроизводството.

СнимкаДатата на първото представяне на „Умозрителност” беше избрана специално – 26 януари в Индия е национален празник. Тогава се отбелязва Денят на Републиката. Изложбата е посветена и на една забележителна годишнина.

Наскоро се навършиха 60 години от установяване на дипломатическите отношения между нашите две страни – каза още г-н Сачдева. – По този повод бяха организирани много събития в областта на културата, икономиката. Продължаваме и през 2015 г. Изложбата „Умозрителност” ще бъде в София,  след това ще бъде показана в още четири различни града на България. Имаме голяма подкрепа тук, работим в сътрудничество с много български организации. Заедно с Индологическа фондация „Изток-Запад” направихме възможно представянето на тази изложба, а също и на много други събития.  Бих искал да спомена и клуб „Приятели на Индия”, „Намасте, България”, както и Асоциацията на индийците в България, която представя и популяризира автентични индийски празници. Много са дейностите ни, работим активно.

СнимкаВ София изложбата гостува в зала „Средец” на Министерството на културата (27.01-03.02) и в Народния театър „Иван Вазов” (04.02 - 15.02). След това ще бъде представена във Варна (17.02-4.03) , Русе (6.03 - 27.03), Бургас (30.03-15.04) и Пловдив (17.04 - 30.04).

Снимки: от каталога на изложбата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14