Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото в ерата на интернет: да превърнем предизвикателствата във възможности

БНР Новини
Снимка: БНР

„Страна без обществени медии и обществено радио – това не е място, където бихме искали да живеем”. Около това мнение се обединиха множеството лектори и гости на международната конференция „Общественото радио и предизвикателствата на бъдещето”, организирана в София от Българското национално радио по случай 80-годишнината му. Бъдещето е в нашите ръце, заяви Президентът на Комитета на Еврорадио към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и заместник-директор на Би Би Си Радио, Греъм Елис. След почти 40-годишна кариера в британската медийна корпорация той е убеден, че радиото ще продължи да бъде неизменна част от живота на хората за дълги години напред, но в момента е изправено пред важен избор: да живее в миналото или да се промени:

Смятам, че пред радиото в момента стоят множество предизвикателства, които произтичат от факта, че хората днес могат да правят много повече неща и имат много повече възможности да слушат музика от различни източници, отколкото преди. Ако радио операторите, независимо дали обществени или частни, искат да имат успех в бъдеще, хората трябва да продължат да слушат радио. Голямото предизвикателство за всички нас от този бранш е как да направим радиото един наистина атрактивен начин за прекарване на времето. И тук специфичната роля на обществените медии е да служат на гражданите, без ни най-малко да бъдат повлияни от политически възгледи или бизнес интереси. Нашата цел е да гарантираме, че аудиторията ще получи източник на информация, на който може да се довери. Обществените медии разчитат на своята връзка с гражданите. В крайна сметка гражданите плащат за тази услуга и те ще продължат да плащат само ако получават стойностна услуга, а това, което те търсят, е един доверен независим източник на информация.

За нас различията не са заплаха, а възможност, сподели д-р Джавад Мотаги, генерален секретар на Азиатско-тихоокеанския съюз за радио и телевизия (ABU), който също бе специален гост на БНР по повод отбелязването на празника. Със седалище в Куала Лумпур, тази организация обединява повече от 271 медии от 65 страни, обхващайки аудитория от повече от 4,2 милиарда души. Радиото е много важна медия в азиатско-тихоокеанския регион, като играе важна роля в разпространението на информация, в образоването и забавляването на една огромна аудитория, обясни д-р Мотаги. Какво ще се случва занапред, обаче?

Във всяка една страна в Европа и Азия радио и телевизионните оператори се сблъскват с предизвикателства, като нашата цел е да обменяме опит, за да се учим един от друг и да намерим пътя напред. Трябва да приемем, че публиката има достъп до множество платформи и че именно хората решават какво и къде ще слушат или гледат. Първото предизвикателство пред операторите е да достигнат до аудиторията, като използват всички възможни платформи. Но по-важното предизвикателство е да предоставят съдържание, което хората да поискат да чуят. Съдържанието на програмите все още е на първо място, независимо от технологичните чудеса. Хората трябва да поискат да чуят вашето послание и ако то отразява и техния глас, те ще се връщат при вас. Аз вярвам, че радиото е и ще продължи да бъде най-влиятелната медия в света, както това е в нашия регион, разбира се с помощта на новите технологии.

Снимки: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00