Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Биг Банда“ продуцира музика на свободни артисти

| обновено на 02.02.15 в 14:19
Снимка: личен архив

„Биг Банда“ обединява енергията и креативността на музиканти и визуални артисти, решени да създават своето изкуство, свободни и независими. Сред задачите им са: организиране на концерти, осъществяване на продуцентска и звукозаписна дейност и издирване на млади творци.

Две години след основаването си „Биг Банда“ вече е известна с провокациите си към публиката и с мултимедийните си партита на нетипични места. Готови са първите две компилации „People of Bigbanda“, всяка от тях събрала по 16 трака с изпълнения на музиканти от лейбъла.

Официалното представяне беше на 30 януари в „София лайв клуб“. На наречено „Release Party“ излязоха две от големите групи на организацията: „Попара“ и „Space Dub Jammers“. С изпълнение на живо участва и световният шампион по бийтбокс SkilleR. Специален гост бе диджей Рамзи Херкулес.

Първите два диска на „Биг Банда“ са единственото място, на което може да чуем млади и непознати музиканти от лейбъла. Той е отворен, търси и кани нови артисти, с вкус към експеримента. В организацията  влизат 36 души, като сред тях има и ди джеи, художници, осветители и пр. Как работят заедно толкова много хора разказва Стефан Христов – Mr. Smiff:

„Биг Банда“ е наистина голяма организация. Нямаме водач или управител, действаме на демократичен принцип – заедно взимаме решения като гласуваме. Хубавото е, че сред нас са двама души с опит в социални игри и управление на неправителствена организация (б.ред. частна институция, развиваща обществена дейност без стопанска цел). Те ни помагат да координираме срещите си. Много весело е при нас. Всички сме обединени от едно – да правим качествена музика, като в същото време сме свободни. Работим, за да ставаме все повече, да подкрепяме млади артисти, да разширяваме сцената си, да участваме по фестивали, да правим наши издания. В програмата ни е заложено всеки да запише самостоятелен албум, а и компилациите ни ще продължават да излизат. Не е лесно да се завърши един такъв диск, до последния момент събираме парчетата. Някои работят в домашни условия, но това не им пречи да изявят таланта си. „Биг Банда“ разполага с едно голямо студио, в което всеки има възможност да записва. Наблягаме на импровизацията и инструменталното музициране. На концертите ни е обичайно четири-пет човека да излязат на сцената, без репетиции  и да се сработят на момента. Използваме целия набор средства на познатите стилове – фънк, дъб,  дъб степ, дръм енд бейс, джангъл, хаус, реге. Помага ни нашият дългогодишен опит на музикалната сцена.

Първите си дискове „Биг Банда“ разпространява на концертите си и в „Дюкян меломан“, а в дигитален вариант – в интернет. Участията на музикантите са не само в столицата, а и в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Излизаме и в чужбина – добавя Mr. Smiff. Наскоро той е бил в Лайпциг и Дрезден и споделя, че там такъв тип музика се приема много добре. Когато се свири на живо и се импровизира има специална атмосфера, наистина е много зареждащо. Хората го усещат, влияе им позитивно. – обяснява музикантът. Концертите на „Биг Банда“ нямат сценарии, нямат стилови ограничения, изпълнителите разполагат с пълна творческа свобода. Всеки път се изненадваме накъде ни отвежда музиката и духа на публиката – казва Mr. Smiff.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15