Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Лувъра е гордост да покаже на света тракийската цивилизация

БНР Новини

Златният венец на Севт IIIСлед 4 години подготовка артефакти от древната цивилизация на траките, намерени по българските земи, ще бъдат показани тази пролет в музея „Лувър” в Париж. В основата на изложбата ''Епопеята на тракийските царе”, която ще може да се види от 15 април до 20 юли 2015 г., са последните археологически разкрития в гробницата на тракийския цар Севт ІІІ. Това е може би най-значимата културна проява на България във Франция след Всемирното изложение в Париж през 1900 година, заяви пред журналисти френският посланик в София Ксавие дьо Кабан.

За най-големия музей в света, Лувъра, е гордост да покаже на света тракийската цивилизация, допълни той. Като свидетелство за значимостта на изложбата посланикът посочи факта, че от подготвените от предишния директор на музея дузина изложби за тази година, наследникът му Жан-Люк Мартинез ще реализира само две и една от тях е тази с тракийските съкровища.

Според културния аташе на посолството Давид Вейсман учените засега са разкрили едва 10 на сто от тайните на древните траки по нашите земи.

От няколко години се правят проучвания за връзките на траките с древен Египет например, защото такива връзки съществуват, посочи г-н Вейсман. В наши дни се използва вече сателитна техника за проучване на тракийските могили и ние знаем, че към 90 процента от обектите все още не са разкопани и осмислени. Едно от интересните места за бъдещи разкопки продължава да бъде древната Аполония край Созопол, смята той.

От своя страна Лувърът също ще гостува в България с две изложби.

В София ще бъде представено древноримското съкровище на Боскореале, съобщи френският посланик. А в Пловдив ще гостуват експонати от изкуството на древен Египет. Но „черешката на тортата” ще бъде изложбата „Сатирикон” с гравюри на Андре Дерен. Те ще гостуват на музеите в Казанлък, Враца, Бургас, Варна, които дават свои творби за изложбата на траките в Лувъра.

Гостуването на тракийските съкровища в Париж ще бъде съпроводено с организиране на културен сезон на България с изложби, концерти, кино фестивал. Предвижда се през март  да се проведе семинар с експерти на Лувъра за новостите в областта на реставрацията и консервацията, а през юни да се състои международен колоквиум по тракология, посветен на археологическите открития в България. Ще използваме повода да огранизираме в Париж и бизнес среща на френски и български предприятия, допълни посланик Дьо Кабан.

За всичко това обаче са необходими към 900 хиляди евро, от които засега френската страна е осигурила около 2/3. Останалите към 300 хиляди, които са предназначени за реставрацията на археологическите експонати, се очаква да дойдат от фирмени спонсори и индивидуални дарители. За тази цел бе създаден специален сайт www.restavriramezaedno.bg. Върху афиша на дарителската кампания е изобразен великолепният сребърен наколенник с позлата от Врачанския музей (снимката вдясно), една от безценните 1628 антики, които ще бъдат показани в Лувъра. 220 големи плаката ще рекламират изложбата в Парижкото метро. Според френския посланик случаят е изключително подходящ за организиране от българските власти на кампания за популяризиране на българския културен туризъм. България е слабо позната във Франция, а има какво да покажете, смята г-н Дьо Кабан.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25