Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точка БГ" – новите градски песни и погледът към големите сцени

БНР Новини
"Точка БГ" - Тодор Янкулов, Пламен Сивов, Зорница Попова и Красимир Първанов
Снимка: личен архив

Зорница Попова (вокал), Тодор Янкулов (китара, вокал), Красимир Първанов (китара, вокал) и Пламен Сивов (китара, вокал) се събират като формация в „Точка БГ“. Обединява ги любовта им към поезията, представена под красивия акомпанимент на акустична китара. Това се случа преди четири години. Повече за идеята разказва Пламен Сивов:


Като цяло образът на човек, който сам изпълнява собствените си авторски пиеси в съпровод на китара, съществува отдавна по света. В  България по времето на социализма той бе представен по доста изкривен начин. Тогава бяха създадени специални фестивали за политическата песен и този жанр бе силно политизиран. След настъпване на демокрацията у нас трябваше да мине време, за да се променят нещата. Вече станаха петнайсетина години, откакто се познаваме, а това се случи  на един от фестивалите „Поети с китара“, каквито има и в момента. Така започна съвместната ни работа. Залагайки изцяло на акустичния звук, ние следваме световните тенденции, т.е. всички най-големи музиканти предпочитат да свирят акустично, а не електронно. А ние се развиваме в тази линия още от самото начало.


За сравнително краткото си съществуване „Точка БГ“ има няколко проекта, издадени на диск. Двата албума „ПредВерие“ и „Акварел“ са много различни един от друг – продължава своя разказ Пламен. В първия бяхме поканили гост-музиканти, затова има цигулки и перкусии. Аранжиментите са направени от Минко Ламбов. А в „Акварел“ свирим само ние на китарите, като на някои места присъства и виолончело. В момента работим по нов проект, който се казва „Август“ и предстои да излезе до пролетта. В него ще свирят  някои известни имена от българската музикална сцена, сред които е Венко Поромански (ударни) от „Фондацията“. Разбира се, и този албум ще бъде акустичен.


За изявите на „Точка БГ“ на клубна сцена и по-специално в „Студио 5“, слушаме отново Пламен Сивов:

Когато се събрахме, имахме опит само от фестивали, а там публиката е специфична – тя идва да слуша определена музика. Като създадохме „Точка БГ“ трябваше да планираме и участията си, както и да решим накъде да се насочим – дали да тръгнем по посока театрална или клубна сцена. Това е много важно за развитието на една формация, защото публиката е коренно различна. Ние избрахме втората, а там предизвикателството е много по-голямо. Интересно ни беше дали хората ще харесат подобен музикален формат – глас и китара, представени от поети. Вече трета година се оказа, че концертите ни в „Студио 5“ са много успешни. Оттук нататък мислим и за по-големи сцени. На 18 февруари ни предстои концерт, с който се надяваме отново да зарадваме почитателите си. Заедно с нас на сцената ще се качи и цигуларката Цветина Панайотова. Тя свири и в някои композиции от албума „ПредВерие“. Много се радваме, че споделя нашата емоция, тъй като пиесите с нейно участие наистина звучат много красиво. 

„Точка БГ“ често има участия както в страната, така и в чужбина. Пред каква публика изнася концерти – завършва Пламен Сивов.

Имаме изготвена програма, която се приема изключително добре. По покана на българските общности в различни европейски държави пеем и свирим пред сънародници. Вече сме правили такива концерти във Виена, Братислава, Лондон, предстои и в Берлин. Срещите винаги са много вълнуващи и за тях, и за нас. Тъй като текстовете на песните са водещи, хората, които обичат да слушат хубава поезия, представена по един приятен музикален начин, реагират изключително емоционално. И това ни доставя огромна радост. Има още много държави, които ни предстои да посетим и да зарадваме с музиката си още българи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15