Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой археологически проучвания през 2014 година

БНР Новини
Находки от светилището на нимфите и Афродита при с. Каснаково
Снимка: Венета Павлова

На 16 февруари в София се открива Осмата национална изложба „Българска археология”. До 29 март софиянци и гостите на столицата могат да видят най-интересните находки от изминалия археологически сезон. Домакин на експозицията е Националният археологически институт с музей при БАН. В нея участват НАИМ и 16 музея от страната. „Много успешна, с много находки” – така доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ, характеризира изминалата година. И още: „Ако трябва да определим каква е 2014 година за българската археология, тя бележи рекорд по отношение на броя на теренните проучвания. И не знам дали ще го постигнем скоро. Имаме над 400 такива изследвания. В тях се включват наблюдения, издирвания, но основно са разкопки.”

Причина за интензивния сезон са ангажиментите на българските археолози към проучвания на обекти, при които ще минават магистралите „Струма” и „Марица”, трасета на газопроводи и железопътни линии.

„Освен инфраструктурните проекти, българското правителство миналата година отпусна три пъти повече пари, отколкото бяха давани за планирани проучвания в предходните поне пет години. Не знам дали това ще се повтори тази година – посочва доц. Вагалински. – И като говорим за количество – да, това е рекорд. Но смея да твърдя, че и като качество археолозите си свършиха за поредна година работата. Сега искаме да покажем на обществото защо и как се харчат тези пари на данъкоплатеца, затова и правим тази изложба.”

В експозицията с предмети и постери са показани 23 обекта с над 280 находки. Близо 30 други локации присъстват само чрез постери. От Палеолита до късното Средновековие – това е рамката на проучванията през изминалата година. Има традиционни изследвания, продължаващи вече десетилетия – на българските столици, некропола на Черноморския полис Аполония и други знакови обекти. От години българо-френски екип, ръководен от археолозите Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели, проучва тайните на пещерата Козарника. Именно там са намерени най-старите следи от човешко присъствие в Европа. През миналата година там бе открита своеобразна манифактура на палеолитните хора за бижута.

„Още от предишни сезони имаме единични бройки, на които не обръщахме особено внимание. Но сега виждаме, че вече става дума за организирано производство, може да се каже, дори в някакъв смисъл работилница за лични украшения в този отдалечен период – посочва доц. Николай Сираков. – Материалът за тях са основно охлюви, по-рядко миди (става въпрос за фосили). Палеолитните хора са ги откривали, вече знаем къде – недалече, близо до Дунава в няколко ерозионни пукнатини. Някои от тях имат следи от обработка, т.е. пробивали са ги за лични украшения – брошки, обеци, огърлици и т.н. Като казваме „лични украшения”, това е много съществено. Става въпрос за начало на персоналната самоидентификация, но и на груповата, което е много важно: това е нашата група, за разлика от съседната. С други думи – има наченки на етнолингвистични общности.”

Находки от сезона в пещерата Козарника

В хода на проучванията бе открита и статуетка на пищна женска фигура, изваяна според вкусовете на палеолитните ни предшественици. Подобна на Балканите се намира за пръв път, отбелязва археологът Алета Гуадели. „Предполагаме, че материалът, от който е направена, е кост, но не знаем от какво животно. Може да бъде от лос или от бизон” – казва тя. Алета е изключително доволна и от откриването на фрагмент от ръка на бебе неандерталец – т.нар. лъчева кост. Тя е на около 130 хиляди години. Такива находки са изключително редки в света.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58