Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково – град на рекордите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Едва отскоро Хасково излезе от анонимност, заемайки полагаемото му се място на туристическата карта на България. Южният град и околните села, разпръснати в предверието на Родопите, са пълни с изненади. Като се започне с хилядолетната история. Именно тя е в основата на поредица маршрути, които отвеждат пътешественика по следите на древните траки, пренасят го в Средновековието, когато тези хълмисти земи били част от първата българска държава и го очароват със самобитната атмосфера на красивите местни селища.

Изходен пункт за познавателни маршрути в района е самият Хасково, известен най-вече като града на Богородица. Гигантската статуя на Божията майка се е изправила закрилнически над града, подобно на Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. Близо 33-метровата фигура на Дева Мария, държаща Младенеца в ръце, е издигната през 2003 г. на хълма Ямача, който е едно от първите възвишения на Източните Родопи. Местните се гордеят не само с красиво изваяната статуя, която може да се види от всяка точка на Хасково, но и от факта, че това е най-високият монумент на Богородица в света. В потвърждение ще споменем, че още преди десетина години изящната скулптура беше вписана в книгата на Световните рекорди на Гинес. В основата й е изграден параклис, посветен на Дева Мария. Вярва се, че молбите, отправени тук, биват чути, за което свидетелстват благодарностите, вписани в книгата на храма. Символът не е избран случайно, обяснява Красимир Пилев – директор на местния Туристическия информационен център и добавя:

В района на Хасково винаги е имало един по-засилен култ, една по-подчертана почит към Божията майка, за което недвусмислено свидетелстват редица артефакти, представени в Регионалния исторически музей. Освен това от незапомнени времена Рождество Богородично се е почитало като един от най-големите ни празници. Затова и осми септември е обявен за Ден на Хасково. Именно това е причината в града да бъде издигнат този монумент.

Преди две години хасковлии събраха дарения от половин милиона лева с една благородна цел – да издигнат близо до грандиозния монумент на Божията майка и камбанария, но не каква да е! Внушителната структура е висока 30 метра и е съоръжена с осем камбани, тежащи общо един тон. Всеки ден по обяд, кристалният им звън отеква из целия град, озвучавайки и най-отдалечените му квартали. Камбанарията е провъзгласена за една от най-високите на Балканите, а от върха й се открива спираща дъха гледка към околностите.

Изглежда жителите на южния български град са върли привърженици на рекордите – те определено държат да са „най” в строителството. Затова край най-високия монумент на Богородица в света и в непосредствена близост до една от най-високите камбанарии на Балканския полуостров, те изградиха и най-високия пилон с националния ни флаг в България. Размерите на знамето, което се вее от върха му, не са никак малки – цели шест на девет метра, а височината на самия метален пилон е 32 метра. Така българският трибагреник се вижда от километри, превръщайки се в символ на националното самочувствие на хасковлии. Още една забележителност изпълва с гордост жителите на южния град. Това е откритият през миналата година пръв и единствен по рода си в света паметник, заклеймяващ завистта. Красивата скулптура, сътворена от Господин Тенев-Гуспата, изобразява човешка фигура, разперила криле в устрем да полети. В нея са се вкопчили две костеливи ръце в опит да пречупят полета й към небесата.

И друг своеобразен рекорд прослави през последните години град Хасково.

Хасково е приветлив град. Обичам да казвам, че най-добрите му рекламни лица са хората, които вече са го посетили. А общителността на жителите му, с характерната им южняшка сърдечност, прави впечатление на всеки, който се отбие тук! Освен това градът се откроява с чистота си, със своята зеленина. Нищо чудно, че през 2011 г. беше обявен за най-зеления град на България – каза г-н Пилев и добави, че заслуга за приза има и парка Ямача – най-големият в тази част на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15