Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивка на квартира в чужбина и у нас с резервация през интернет

БНР Новини
Снимка: airbnb.com

Част от нас си спомнят годините на соца, когато през лятната отпуска се ходеше предимно на море, защото извън България пускаха трудно. Тъй като хотелите бяха скъпи и недостъпни, а места в почивните станции, се намираха трудно, много хора летуваха „на квартира”. При такава ваканция отношенията наемател-домакин бяха някак „лични” и пораждаха особена комуникация между населението от вътрешността на страната и жителите на крайморските градове. Настаняваш се в дома на някой местен и почивката ти се вплита в живота на хазяина и семейство, което не познаваш. Често се завързваха много приятелства, а и живеещите в курортни градове изкарваха „по някой лев”. Този начин за летуване беше почти забравен през последните две десетилетия, но от скоро е на път да се възроди в нова международна и онлайн форма чрез сайта airbnb.com на едноименната базирана в Чикаго компания.

Между 970 и 1000 места за нощувка от България, с различна категория, качество и локация се рекламират в сайта airbnb.com. Предложенията варират от стаи в частни жилища, апартаменти, къщи или хотелски стаи и са съсредоточени предимно в София.

Според Александър Алексиев, мениджър онлайн дистрибуция на известен туроператор, директните онлайн предложения няма да се отразят върху туристическия пазар, защото са насочени към по-ниския туристически сегмент:

„Туристите, които идват в България организирано търсят различно изживяване. Те търсят културно-историческа програма, религиозен туризъм, винен туризъм, гурме туризъм. Всичко това няма как да се направи през един сайт. Това е един пакет, който може да се предложи от туроператори и от специалисти, които познават добре България. Разбира се, има хора, които искат само нощувка или идват, за да посетят приятел. Обикновено това са млади хора ученици, студенти, които пътуват по света.”

Цените за стая в частна квартира започват от 18 долара и варират според местоположението и качеството. Обявената цена за нощувка не е крайна и върху нея се начислява процентът за съответния сайт. Освен това някои собственици изискват такса за почистване след края на престоя и гаранционен депозит.

Не винаги онлайн е по-евтино. Алексиев коментира стандартните комисиони онлайн и офлайн така:

„Зависи от туроператора и от сайта, но минималната комисиона е 10 процента и беше въведена още през 2010-а от големите сайтове като expidia.com и hotels.de. Вooking.com имат условие за 15 или повече процента – 18 или 20, a когато се минава през международна система (Global Distribution System, GDS), комисионата става 25-30 процента. При туроператорите стандартната комисиона е между 10 и 15%.”

Плащанията през airbnb.com стават с кредитна или дебитна карта, а не в брой при настаняване. Сумата се освобождава между 24 и 48 часа след настаняването, като потребителят дава обратна връзка дали е удовлетворен от условията.

Впечатление прави, че airbnb.com не са посочили физически адрес, дори в Чикаго, а само телефон и имейл, което навежда на мисълта, че има причина да останат леко в сянка. От мненията на потребители става ясно, че това, което сайтът не проверява е легитимността на услугата. Има градове като Ню Йорк, Барселона, Париж, където настаняване на туристи в частни квартири е незаконно, според разпоредбите на градската управа. В други градове, както е у нас се дължат туристически данък и ДДС.

Заслужава се да бъдат дадени и някои препоръки. Ако имотът, в който се настанявате не е собственост на наемодателя, а е нает от него, изяснете дали договорът му за наем позволява преотдаване (най-често има ограничение за това). В крайна сметка можете да си направите застраховка срещу отмяна на резервацията. При възникване на всякакъв вид кризисна ситуация информирайте съответния сайт и потърсете алтернатива.

Възможни са и много екзотични нощувки – от надуваем дюшек в нечия гостна до замъци, самолет или в автомобил „Тесла”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00