Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ново донесе визитата на директора на ФБР в България

БНР Новини
Джеймс Коми е вторият по ред директор на ФБР, който идва в България по време на правителство на Бойко Борисов, след визитата на Робърт Мълър през 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми направи тази седмица официално посещение в България – трето на титуляр на този пост за последните 14 години. И трите визити на директори на ФБР станаха по време на десни правителства. Първото, на Луис Фрий през 2001 г., по време на кабинета на Иван Костов, съвпадна с момент на високо напрежение в отношенията на София с Москва заради експулсирането на трима руски дипломати, обвинени в шпионаж, за което гостът подкрепи българската страна. Двете следващи визити на директори на ФБР – на Робърт Мълър през 2011 г. и на Джеймс Коми сега – се осъществиха при правителства на Бойко Борисов, като последното също съвпада с напрежение в отношенията между София и Москва, най-вече заради конфликтната ситуация около Украйна. Бойко Борисов впрочем е желан партньор не само на ръководството на американското контраразузнаване, ако съдим и по това, че по време на първия му кабинет България е посетена също от директора на ЦРУ Леон Панета (през 2010 г.) и от директора на Сикрет Сървис Марк Съливан (2011).

Въпреки интензитета на двустранния обмен между специалните служби, би било пресилено да се каже, че българските такива са изключителен партньор на американските. Трансатлантическият интерес към тях е продиктуван най-вече от интереса към региона на Югоизточна Европа, дори ако съдим по това, че преди София Джеймс Коми посети Букурещ.

Същината на връзките между специалните служби се определя в значителна степен от предизвикателствата в региона. По време на визитите на Луис Фрий през 2001 г. и на Робърт Мълър през 2011 г. основни предизвикателства бяха трансграничната организирана престъпност, наркотрафикът на Балканите и полагането на основите на пряко сътрудничество между правоохранителните органи на двете страни. Сега, при визитата на Джеймс Коми, основно внимание бе отделено на борбата с тероризма, необходимостта от ново антитерористично законодателство и противодействието на корупцията. Новото е, че директор на ФБР се ангажира с практическо обучение на български прокурори, специализирани в борба с тероризма. По-висока тежест бе придадена и на сътрудничеството на борбата с финансовите престъпления, особено срещу легализирането на незаконно придобити парични средства. По преценка на директора на ФБР, благодарение на Интернет България и САЩ са практически „съседни държави“ в борбата срещу организираната престъпност, тероризма и киберпрестъпността.

Визитата си в София Джеймс Коми направи в първата част на своя десетгодишен мандат като директор на ФБР. Това, според самия Коми, предполага още много негови визити в България, а предвид еднаквото мислене по въпросите на борбата срещу престъпността, може да се очакват нови моменти във взаимодействието между американското контраразузнаване и българските му партньори. Вероятно трябва да се очакват такова развитие още в близко време.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54