Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Русева: На този свят му липсва светлина, затова искам да правя кино за позитивните неща в живота

БНР Новини
Снимка: festivalmillenium.org

Едно от очакваните събития в рамките на "София филм фест" е Панорама „Милениум”, представяща най-доброто от едноименния форум за независимо документално кино в Брюксел. „Милениум” е единственият световен кинофестивал, посветен на основните цели на новото хилядолетие, приети от държавите членки от ООН през 2000 г. Сред тях са премахването на бедността, насърчаване на човешкото и социално развитие, съхраняване на природните ресурси. Основатели и организатори на този респектиращ форум са Златина Русева – известен документалист и Любомир Георгиев – продуцент. Между 20 и 28 март предстои седмото издание на „Милениум” в Брюксел. Освен документалната програма и традиционните WEB DOC MEETINGS, посветени на новите дигитални медии, тази година фестивалът ще е домакин и на Първия футуристичен конгрес, на който, съвместно с изтъкнати специалисти, ще бъдат обсъдени големите предизвикателства на утрешният ден. Съпътстващата програма включва и поредица от конференции – „Европа и Новият световен ред”, „World Wide Web: Тъмната страна на цифровата революция”, „Човек и биологичното разнообразие: Хроника на един предизвестен разрив” и др. Както обикновено, филмите, които предлага форумът, са над 800. Това означава огромна предварителна подготовка и активна работа на жури и специалисти.




За мен животът е една битка – казва Златина Русева. Така съм устроена. Някога майка ми ме убеждаваше да се върна в България с думите: „Тук си имаме всичко, къде си тръгнала!”. Но на мен ми е интересно да пътувам, да се съберат хора, да има обмен, да има откривателство. „Милениум” дава всичко това. Институциите в Белгия очакват фестивала с нетърпение и това е сигурен знак, че в столицата на Европа той също е място за среща. Този път на творците на документално кино. От друга страна, „Милениум” ми дава връзка с България. Ние със съпруга ми се чувстваме граждани на света, но изходната ни точка винаги е България. Повечето от нишките, които са ме изтъкали като личност, са тук – приятелите, красотата на земята ни. Но знам, че много от горчилката, която изпитва българският народ ми е спестена. Не знам дали щях да правя всичко това, ако живеех в родината си. Едва ли щях да понеса трудностите, на които са подложени обикновените хора.

Нашите сънародници организират и Фестивал на българската култура в Брюксел. Той се появи някак на шега, заради приятелски контакти и желание да заявим своето място в огромното културно многообразие на европейската столица. Постепенно идеите ни се разшириха и сега подготвяме петото издание – разказва г-жа Русева. И още:

Фестивалът изигра изключително положителна роля. В началото публиката се разотиваше след прожекции и представления. Последните една-две години събитията са повод след това да поговорим, да изпием по чаша българско вино. По някакъв начин фестивалът ни дава самочувствие, че сме народ с история, с постижения в областта на културата. Аз самата открих много българи, които живеят в Белгия и които не познавах преди това. Те споделят, че си идват в България, посвещават времето си на своите близки и почти нямат възможност да посещават театрални спектакли, да се информират за новостите в литературата. Това е една от нашите задачи – да имаме връзка с културния живот в България. Отделяме особено внимание на децата, които растат в многоезична среда. За тях организирахме няколко събития и видях с какво нетърпение ги очакваха. Тази година куклените постановки и детската тема ще бъде сред акцентите.

Златина Русева е автор на много филми, носител е на престижни награди за творчеството си. В каква посока гледа като творец – ето и нейния отговор:

Искам да правя кино за позитивни неща в живота. Имам идеи и обмислям нов филм – за хора, които успяват да намерят смисъл в живота си, да предадат стойностите, които започнаха да се губят. На този свят в момента му липсва светлина и положителен пример. Гледайки стотиците прекрасни филми, разсъждавах какво движи техните създатели. Явно, за да твориш, трябва да имаш нещо много важно, което да кажеш. А също – послание, което да предадеш.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14