Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Търнин – в основата на мрежата Сinema Politica

Светла Търнин
Снимка: Венета Павлова

„Документалното кино в търсене на справедливост” – това бе една от дискутираните теми в най-голямото киносъбитие  у нас – "София филм фест". Член на международното жури в конкурса за документални филми бе българката Светла Търнин, която живее от 12 години в Монреал. Там тя е съосновател и изпълнителен директор на Сinema Politica– мрежа за разпространение на независимо документално кино. Ето какво каза тя в интервю за Радио България:

Филмите в мрежата „Синема политика” са от цял свят. Фокусът ни е върху документално кино със социална и политическа тематика. Темите са най-различни: от проблеми с бежанците и зони, в които има война, до различни казуси с човешките права, природа, замърсяване, извличане на ресурси, трудови диспути и т.н. Голяма част от това кино е нискобюджетно. Филмите разглеждат живота на маргинализирани групи, на хора в трудни ситуации, които по някакъв начин са попаднали в системите на потисничество, като расова, класова дискриминация и т.н.

Болшинството от клоновете на мрежата са в университети в Канада и Европа. Прожекциите са безплатни, организират се от куратори доброволци – предимно киноспециалисти. Целта е творбите да бъдат възможно най-достъпни за широка публика от всички слоеве на обществото. Важно е зрителите да гледат естетически издържано кино с актуална тематика. И после да се включат в дискусии с режисьори, университетски преподаватели, писатели, журналисти, експерти, активисти.

През последните 10-15 години документалното кино претърпя доста трансформации – отбелязва Светла Търнин. – То става все по-достъпно за широката публика, по-малко догматично. Използват се похвати от игралното кино много повече.По този начин то достига и до повече хора. Болшинството от кинематографистите търсят и намират уникални човешки истории, които са толкова интересни и увлекателни, че няма как да не привлекат една по-голяма публика. От друга страна обаче все още е трудно да се разпространяват документални филми. В много държави телевизионните мрежи са една от главните платформи за показ на това кино. Както и филмовите фестивали – като "София филм фест". Разбира се, има и по-тясно специализирани фестивали за документално кино. Двата най-големи такива фестивала са в Амстердам и в Торонто.

Светла Търнин завършва Американския колеж в София, след това учи няколко години в Американския университет в Мадрид, после се прехвърля в университета „Конкордия” в Монреал, в програмата за медии и комуникации. За нея Монреал е град с изключително богата култура. И още:

Един град с много активно гражданско съзнание и много активно население. Доколкото знам, един от градовете в Северна Америка с най-голям процент студенти на глава от населението, което съответно го прави доста богат на идеи, на различни видове активистка дейност. Защото, както знаем, студентите обикновено са винаги първите, които инициират кампании или движения за социална промяна.

Всъщност, Сinema Politica се ражда като студентски клуб, който  впоследствие се превръща в организация с идеална цел за разпространение на независимо кино в други университети в Канада и по света. Тази година е първият ни проект заедно със "София филм фест", в който участваме. И мисля, че с малко желание и доста креативност бихме могли да предложим тези филми на софийската публика възможно най-скоро – казва Светла Търнин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30