Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Македония усложнява проблемните й отношения с България

Зоран Заев обвинява управляващите в Македония в потъпкване на основните права и свободи, нарушаване на конституцията, контрол над съдебната система и медиите, манипулиране на избори, подслушване на дипломати.
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония, Зоран Заев, разкри тези дни в интервю за агенция „Фокус”, че български дипломати в Скопие са били подслушвани, за което лично са им предоставени доказателства. Съгласно с дипломатическата практика, външното министерство в София отказа да коментира публично въпрос от подобен характер, но прецени за уместно да заяви, че вътрешно-политическата криза в Македония, породена от разкрития за нарушаване на човешките права и масови подслушвания на разговори, включително на дипломати от трети страни, буди много сериозна загриженост” и е необходимо „независимо, цялостно и прозрачно разследване на изнесените факти”. Случаят не благоприятства и без това проблематичните отношения между двете държави.

Факта, че отношенията са проблематични, Радио България коментира преди три месеца в контекста на очаквания за среща на външните министри на двете страни, която да даде тласък на диалога на високо равнище. Тогава скептичната си оценка аргументирахме с това, че в двустранните отношения има голям потенциал, но малък напредък.

Три месеца по-късно, вместо диалог на високо равнище наблюдавахме как пред българска медия лидерът на най-голямата опозиционна сила в Македония обвинява управляващите в своята родина за потъпкване на основните права и свободи, нарушаване на конституцията, контрол над съдебната система и медиите, манипулиране на избори, подслушване на дипломати. Българската страна възприе обвиненията на Зоран Заев много сериозно, щом като дипломатическото ведомство в София отбеляза, че реализирането на амбициите на Македония за интеграция в европейските и евроатлантическите структури е възможно само след като в нея приключи процесът за изграждане на правова държава. Подобна реакция на практика означава, че на този етап Македония не може да разчита на българска подкрепа за присъединяването си към ЕС и НАТО. Вероятно Македония не може да разчита на такава подкрепа и от страна на самия ЕС и НАТО, ако се съди по тревожните реакции на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ, предизвикани от най-новите обстоятелства в политическата й криза.

Политическа криза в Македония има обаче не от вчера, и не само заради последните спорове и взаимни обвинения между управляващи и опозиция. В остра политическа криза Македония изпадна веднага след последните предсрочни парламентарни избори, чиято легитимност опозицията оспорва и до днес. Опозицията бойкотира парламента и така препятства решаването на жизнени въпроси, а противоречия личат и в самата управляваща коалиция, предимно около разпределянето на властови ресурси, но не само. Така например Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция, който отдавна партнира на МВРО-ДПМНЕ в управлението, често се обявява за компромис по въпроса за името на Македония, препятстващ приемането в ЕС и НАТО. ВМРО-ДПМНЕ обаче категорично се противопоставя на отстъпки. Малко след скандалното интервю на Зоран Заев пред българска медия, Али Ахмети заяви на среща с посланика на София в Скопие, че конструктивният диалог между България и Македония трябва да се формализира час по-скоро с подписване на договор за добросъседство. Подписването на такъв договор България не само иска от години, но и го определя като условие за подкрепа за каузата на Македония да започне предприсъединителни преговори с ЕС. И по отношение на този въпрос големият партньор на управляващата коалиция в Скопие, ВМРО-ДПМНЕ, има резерви.

Откакто бивша Югославия се разпадна, Македония все е изправена пред големи въпроси, които трудно решава. Първият голям въпрос беше този за признаване на независимостта й, а сега на дневен ред са въпросите за нейното име, идентичност и членство в ЕС и НАТО, чиито дипломати изглежда подслушва. Големите въпроси пред Македония са решими само в диалог между нейни предвидими и легитимни представители със съответните международни фактори, при наличие на стабилна вътрешнополитическа обстановка и взаимно доверие. Всяка надежда за успех в отсъствие на такива условия е илюзия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30