Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпада ли се или мутира империята на Цветан Василев?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

По всичко изглежда, че в империята на скандално известния и избягал от България бизнесмен Цветан Василев нещо става и тя или се разпада, или мутира. До миналата година прочулият се с политическите си и бизнес комбинации и сделки олигарх, както мнозина го определят, владееше компании, концерни, банки, заводи, медии и дори футболни клубове и евродепутати на обща стойност близо 10% от БВП на страната. След серия скандали и конфликти с най-влиятелни фигури от политическата сцена лъсна стряскащата и скъпоструваща впоследствие на държавата истина за притежаваната от всемогъщия бизнесмен четвърта по големина в страната Корпоративна търговска банка. Тя се оказа неплатежоспособна и беше първо затворена, а после и лишена от лиценз от властите. Остана дълг към вложителите от 2 млрд. евро, който платиха фондът за гарантиране на влоговете и държавата с помощта на нов публичен заем. Сега идва ред на контролирания от същия този уж проспериращ бизнесмен исторически телеком в страната БТК, познат под търговската марка „Виваком” плюс още четири ключови за българската икономика компании, от които една оръжейна. Това стана след като държавата като най-големия кредитор на бившата вече банка взе решителни законодателни мерки да си върне поне част от изплатените на нейните вложители пари. За подобно изключително рисково начинание се намериха необходимите хора в лицето на група никому неизвестни французи, белгийци и руснаци, претендиращи, че представляват европейски инвестиционен фонд, наречен LIC33.

В самия ден, в който беше оповестено намерението на тези „европейски инвеститори” да поемат контрола върху телекома, беше пусната и интернет страница на компанията. На страницата няма никаква заслужаваща бизнес интерес информация за нейната дейност, освен апетитите й към България и обещанието, че ще изплати общо дългове на петте компании на Цветан Василев от 900 млн. евро, след това ще я изправи на крака и накрая ще я препродаде. Междувременно стана известно, че в тези приказки може и да има известна доза истина, поне що се отнася до собствеността на БТК, след като бе съобщено, че доскорошният й мажоритарен собственик Цветан Василев наистина е сключил сделка с LIC33 в Люксембург. Колко са му платили, не е известно, споменава се атрактивната сума от 1 евро, което изглежда правдоподобно при положение, че купувачът се сдобива и с дългове от почти 1 млрд. евро.

Твърде голям публичен и медиен интерес предизвикаха действащите лица в тази поредна неясна търговско-финансова операция около БТК и останките от конгломерата на Цветан Василев. Авторитетни издания в страната разкриха ясна руска следа, споменато беше дори името на руския президент Владимир Путин, намесена беше и руската православна църква. Русия е мощна в икономическо отношение страна и с широк спектър интереси, още повече към исторически, културно и религиозно близката й България. Но в условията на сегашната геополитическа конфронтация между западната цивилизация и Русия, дори и София е принудена да се съобразява с официалното си членство в ЕС и НАТО. Така или иначе, на изкушените от моркова на 900-те млн. евро, които евентуално биха могли да влязат в държавните каси, български власти ще им бъде много трудно да предадат в неизвестни ръце стратегически актив от ранга на бившия национален телеком с цялата му фиксирана и мобилна мрежа, които все още имат значителна роля за националната сигурност. Във всеки случай и преди да вземе решение, правителството реши да провери произхода на средствата, които „европейските инвеститори” обещават да намерят неизвестно къде и как, за да ги вложат в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25